Jó kérdés – Mi a báb: korosztály vagy műfaj?

Art Limes | 2018-03-01

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozata márciusban, a bábszínházi világnap hónapjában ezzel a különleges, egyre több színházi alkotót foglalkoztató, a lehetőségek tárházát kínáló, ám különleges gondolkodásmódot igénylő műfajjal foglalkozik. Az alkalom különlegessége, hogy a résztvevők bábokkal érkeznek.

 

Az októberben indult sorozat célja az, hogy elvont, elméleti rétegproblémák és álkérdések helyett fontos, valódi, alkotókat és nézőket egyaránt foglalkoztató és érdeklő felvetések kerüljenek elő, hogy kiderüljön, a témákat érintő, akár markánsan eltérő vélemények mind érvényesek lehetnek.

A sorozat hatodik beszélgetése azt a komplex kérdést vizsgálja, mi a báb. Kik nézik a bábelőadásokat? Másképp néz gyerek és felnőtt? Milyen elvárásai vannak a bábot bábszínházban és nem bábszínházban nézőknek? Mit jelent a báb a színpadon? Hogyan függ össze technika és szöveg? Kortárs vagy hagyományőrző műfaj a báb? Hol a határ az élő-, a bábos és a bábszínház között? Milyen sztereotípiák kapcsolódnak a bábszínházhoz? Mit kell ma egy bábszínésznek tudni? 

A március 5-én 17 órakor kezdődő, NKA által támogatott beszélgetés ingyenes, helyszíne a Katona József Színház Kantinja. A beszélgetés résztvevői: Fabók Mariann bábszínész, aki a Fabók Mancsi Bábszínházával határon innen és túl is komoly ismertségre tett szert a vásári bábjátékból építkező előadásaival; Ács Norbert bábszínész, a Budapest Bábszínház tagja, akit nem csupán anyaszínháza, hanem a Radnóti és a Vígszínház, illetve az Ördögkatlan Fesztivál nézői is ismerhetnek; Kovács Géza rendező, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, aki kézjegyét több bábszínházon is otthagyta, és társulatalapítóként is jelentős. A beszélgetést Veiszer Alinda vezeti.

A beszélgetésekről mozgóképes összefoglaló készül, amelyet a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján nézhetnek meg az érdeklődők, a szerkesztett írásos verzió a Színház folyóirat honlapján (szinhaz.net) olvasható.

Háttéranyagok: facebook.com/jokerdes

További információ: magyarszinhazi.tarsasag@t-online.hu