Átmenet

Art Limes | 2018-09-12

Kiállítás Kustár Gábor szobraiból.

Kustár Gábor szobrászművész, lelkész, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának vallás-és rajztanára, a Fabula et Figura Műhely bábjátékosa. Gábort gyermekkora óta kíséri az alkotói vágy, de igazán 4-5 éve érzi azt, hogy olyan alkotások születnek kezei által, amelyek már „vannak”, melyek készek arra, hogy mások is lássák.

Fátyol Zoltán, festőművész szerint Kustár Gábor filigrán, apró méretű plasztikái archaikus meditációnak tűnnek emberről és természetről. A vallásos érzület terébe vezetik a nézőt, s hatásuk két elem, a szent és a profán ellentétének egységéből válik teljessé. Gábor egykori használati tárgyak és természeti elemek összeépítéséből alakítja ki szobrait, melyekben átmenetet képez a szakralitás és a földi anyag együtt megszólaltatott művészi ereje.

A Fabula et Figura Műhelyben feleségével, Kustárné Almási Zsuzsannával a bábjáték formanyelvén színpadra állított történeteket mesélnek el. Bábelőadásaik minden elemét maguk alkotják.

A tárlatot 2018. szeptember 14-én (pénteken) 14.00 órakor a Vojtina Bábszínházban megnyitja Cs. Tóth János, művészeti író.

A kiállítás látogatható:

2018. szeptember 14-től október 31-ig

(hétfő-péntek: 8-17 óráig, szombat-vasárnap: 9-12 óráig)