Rotschild Klári Legendái

Art Limes | 2018-11-11

A Rotschild szalon egykori dolgozói, modelljei valamint kuncsaftjai emlékeznek Kláriról és próbálják megfejteni sikere titkát. Korabeli archív felvételek és fotográfiák segítenek a szocialista haute couture koronázatlan királynőjének, a magyar divattörténet fontos, és talán az egyik legizgalmasabb figurájának felidézésében.

Volt a pesti divatnak a szocialista rendszerben egy különös nagyasszonya, Rotschild Klára. Rejtély ma is, hogy mi volt az oka, és mi volt az ára ennek a kiváltságnak. Évente kétszer kiutazhatott Párizsba, megnézhette az aktuális divatbemutatókat, és az ott látottakat itthon „pestiesítette”. Rotschild Klárát - bár nem volt sem végzett divattervező, sem varrónő, de még szabász sem - a szakma zsenijeként emlegették. Filmünkben a Rotschild szalon egykori dolgozói, modelljei és kuncsaftjai emlékeznek Kláriról és próbálják megfejteni sikere titkát. Korabeli archív felvételek és fotográfiák segítenek a magyar divattörténet talán egyik legfontosabb figurájának felidézésében. Idegen nyelveket nem beszélt, még a magyart is affektálva törte, kissé önelégült volt, néha talán tapintatlan, mégis mindenki szerette. Vagy tisztelte. A közel 50 éve dobozban őrzött ruha-kincsek láttán a siker érthetővé válik. Volt benne valami megfoghatatlan, valami különleges, ami a szocialista haute-couture koronázatlan királynőjévé és a korszak „network zsenijévé” tette. Szenvedélyesen szerette, amit csinált. Élettörténetét sok legenda övezi, vannak, amiket ő maga terjesztett, és néhány részlet még ma is homályba vész. 1976-ban, 73 éves korában ugrott ki hetedik emeleti lakása ablakából. Öngyilkosságának igazi okát senki sem tudja biztosan. Így élt és halt a "kelet-Chanelje", ahogyan akkoriban emlegették.

A film hossza: 52 perc

Rendező: Oláh Kata és Csukás Sándor
 
A filmbemutatót követően az alkotókkal beszélget Simonovics Ildikó (MNM) a Rotschild Klára életéről készülő kiállítás kurátora.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum - Múzeum körút 14-16., Budapest, 1088

Időpont: 2018. november 22., csütörtök, 18 óra