Szeresd felebarátodat - Rónai Éva textilművész kiállítása

Art Limes | 2019-01-09

Rónai Éva Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Érdemes Művész, a kárpitművészet egyik hazai kiválósága. Művei hagyományos francia gobelintechnikával szőtt mai, álomszerű jeleneteket ábrázolnak, melyeknek gyakori szereplői a művész családtagjai.

Kárpitjait olyan sűrűségben szövi, amelyre ma már kevesen vállalkoznak a világban. Nem pontosan megfestett karton alapján dolgozik, a szövés, az improvizáció része az alkotói folyamatnak. A nagyméretű falikárpitok, melyeknek egyidejűleg csak egy részletük látható megszületésükkor, belső kép, esetleg egy kicsinyített vázlatterv alapján készülnek. Ez erős koncentrációt igényel, figyelembe véve, hogy a gobelintechnika végleges, a színek és formák utólag nem változtathatók. Rónai Éva művein a tökéletes szakmai tudás lehetővé teszi ezzel a nehéz és lassú technikával is a könnyed, lendületes és szárnyaló formák, merész kompozíciók létrejöttét.
A kortárs magyar textilművészet egyedülálló képviselője ő, figurális kárpitjain a humor, az irónia, a hagyományos ábrázolásmód tisztelete, a valóságos és az álomszerű egyaránt jelen vannak. Szeretteit, családtagjait helyezi nosztalgikus környezetbe, meleg tekintetű szelíd állatokkal körülvéve, gyakran gazdagon mintázott bordűrrel keretezve. A felületek a nagy méretek ellenére egyéni technikai megoldásokkal sűrűn és aprólékosan díszítettek. Rónai Éva színvilága megidézi a régi korok textíliáit, stílusát nem befolyásolják a divatirányzatok, összességében mégis mai és előremutató. Finoman megrajzolt grafikái, selyemképei szintén egyedülálló hangot képviselnek.

A megnyitó időpontja: 2019. január 11. péntek, 18 óra

A kiállítást megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész, író

Helyszín: Józsefvárosi Galéria - József krt.70., Budapest, 1085

További program: 2019. január 30-án szerdán, 18 órai kezdettel filmvetítéssel egybekötött beszélgetés a művésszel és tanítványaival

A tárlat 2019. február 4-ig díjmentesen tekinthető meg a Józsefvárosi Galéria földszinti kiállítótermében, nyitvatartási időben.

 

 

 

 

 

További képek