Művészet és műemlékvédelem alkotótábor a szerbiai Zentán

Art Limes | 2019-07-30

A Művészet és műemlékvédelem alkotótábort hetedik alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara a festő, szobrász és grafikus szakos hallgatói számára a szerbiai Zentán. A művésztelep célja: a képzőművészet eszközeivel felhívni a figyelmet Zenta épített – a XIX. század második feléből és a XX. század elejéről származó – örökségének értékeire, illetve ezek megőrzésének fontosságára.

A hetedik alkalommal  megrendezett  Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelep ideje alatt, az elmút évek gyakorlatától eltérően a zentai műemlékekre nem függesztettek ki  figyelem felkeltő táblákat a a résztvevők. A szervezők e művészi kivitelezésű tablókkal akarták felhívni a figyelmet a városban található műemlékekre.
Raffay Endre művészettörténész az akció elmaradásáról  így nyilatkozott:  „Meg kell mondanom, hogy idén volt az első olyan év, amikor úgy döntöttünk, hogy ezt most nem csináljuk meg. Nem csináljuk, ugyanis ebben az évben egy olyan épületet, amelyet még az első művésztelepünk alkalmával -  2011-ben - táblával láttunk el, az idén lebontottak, pedig a hivatalos műemlékvédelmi hatóság által levédett városközponthoz tartozott.”
 
A művésztelep zárásaként kiállítás nyílik a Zentai Városi Múzeum Galériájában.

A műemlékvédelmi művésztelepet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Pécsi Tudományegyetem közösen szervezésében, a Newtrad IPA-Interreg program támogatásával valósul meg.

Az érdeklődők a művésztelepen résztvevő alkotók munkáit szombaton 19 órától tekinthetik meg a zentai Városi Múzeumban.