Miklósi Ádám szánkója best of the best Red Dot-díjat ért

Art Limes | 2019-09-25

A Slē szánkó a skandináv bútorok letisztultságát idézi meg, kényelmes, biztonságos és gyors.


Miklósi Ádám formatervező elnyerte a legrangosabb designdíjat, a Red Dot Awardot egy szánkó koncepcióval. A Red Dot számos díjat kioszt, ám Miklósi a legmagasabb, „best of the best” elismerést kapta, amelyet a kategória 4218 pályázójából összesen 35-en érdemeltek ki. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt használható szánkót akart tervezni, amihez kellően játékos, ugyanakkor egy skandináv bútorhoz hasonlóan letisztult és minőségi formavilágot álmodott meg.

„A Slē inspirációjául a hajlított rétegelt lemez, mint anyag és szerkezet szolgált, aminek köszönhetően mind funkciójában, mind esztétikájában innovatív terméket sikerült létrehozni.... A rétegeltlemez-hajlítás a bútoripar egyik vezető ágazatává nőtte ki magát a századforduló során. A Slē szempontjából a technológia és a funkció gyökeresen meghatározta formavilágot, amely szakít a tradicionális – mindannyiunk fejében élő – szánkóról alkotott képpel. A rétegeltlemez fizikai tulajdonságai (kopásállóság, nedvességgel szembeni kiváló tűrőképesség, rugalmasság) remek választássá teszik a felhasználás szempontjából.” – írta a designer.

A szánkó használata kényelmes és biztonságos a visszafelé döntött ülőlapnak köszönhetően. A kettős íves konstrukció lehetővé teszi az oldal- és keresztirányban fellépő erők csökkentését egy stabil, ugyanakkor rugalmas szerkezetként.

Miklósi idén év elején kezdte a Slē fejlesztését, a télen pedig már tesztelné is a prototípust.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Miklósi Ádám

OKTOGON