SZUVENÍR - Koós Gábor grafikusművész kiállításával nyit a MANK Galéria

Art Limes | 2021-05-30

Szuvenír, azaz emléktárgy (francia eredetű szóval szuvenír) tágabb értelemben minden olyan tárgy, mely birtokosát valamilyen eseményre vagy élményre emlékezteti.

A Szuvenír sorozatban Koós Gábor grafikusművész egy teljes tér lenyomtatása által kísérletezik a háromdimenziós nyomatkészítéssel. Az első ilyen technikával készült printinstallációjában az alkotó megpróbálja életnagyságban rögzíteni és újraalkotni a műterméhez tartozó teherliftet egyfajta emléktárgyként, amelyet magával akar vinni, amikor örökre elhagyja a stúdiót. A hatalmas teherlift a művész nagyméretű munkáinak és installációinak szállításával fontos szerepet töltött be az életében. A műteremtől való búcsúként Koós Gábor lenyomtatta továbbá karosszékét is, amelyben ötletei születtek.

A Szuvenír sorozat további részeiben a művész a múltjával és a családtagjai közelmúltban bekövetkezett halála felett érzett gyászával birkózik: nyomatot készít a gyerekkori ház tárgyairól, mint például az erkélykorlátról, amelyet nagyapja készített, vagy nagybátyja fűrészéről, ő mutatta meg neki ugyanis először a famunkát. A sorozat minden darabja tiltakozás a feledés ellen. A Szuvenír-sorozat munkái első alkalommal láthatók egy térben.

A SZUVENÍR című kiállításának megnyitójának időpontja: 2021. május 28., péntek 18.00

Helyszín: MANK Galéria, 2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.

Köszöntőt mond: Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

A kiállítást megnyitja: Révész Emese művészettörténész, egyetemi docens

A kiállítás kurátora: Sipos Tünde  művészettörténész

A kiállítás június 25-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között.