TROPE, mint VÁLTOZÁS

Art Limes | 2021-11-10

TROPE - kortárs művészeti kiállítás Kassán.

,,Változás Valaminek a helyzetében, ill. összetételében, állapotában, minőségében, viselkedésében bekövetkező módosulás.” ,,A fogalom jelölésére az ÚSZ-ben a parallage és trope szavak szolgálnak, ahol is a trope speciális csillagászati szakkifejezés.(a nappalok és az éjszakák időtartamának szemmel látható váltakozásai, a Nap lemenetelével ráborul a sötétség a Földre, feljövetelével pedig elönti a Földet a világosság.)” (1)
Óriási változások történnek ma globálisan, körülöttünk a világban- az alkotók ezekre a folyamatokra reflektálnak, kérdéseket és válaszokat keresve.
A felvidéki művészekből álló társaság évekkel ezelőtt talált egymásra a kiállítás helyszínén, Kassa városában. Korai alkotói éveik origója Fecsó Szilárd, aki létrehozta az első magyar nyelvű gimnáziumi művészeti képzést, a Márai Sándor Gimnáziumban. Fecsó Szilárd, a közösség első Mestere, és Simon Lívia, a Bodrogközi ifjúsági műhely alapítója, szorosan együttműködve hozták létre a nyári művésztelpeket, ami összekovácsolta és elindította a művészeti pályán a társaságot. Az itt tapasztalt kíváncsiság és alkotásvágy többek közt Magyarország, Románia, Skócia, Hongkong, Japán, és Indonézia szegleteibe vezetett, hogy most az állandó változasról és az örök változatlanról adjon személyes prespektívát a grafika, szobrászat, festészet, fotó és installáció művészet nyelvén.
 
Kiállító művészek: Ádám Éliás, Barnabás Csernok, Dynamical Systems (Dávid Maruscsák, Máté Bredán, Boldizsár Mátyás), Emese Tóth, Júlia Szunyog, Zsuzsa Király
Helyszín: Műszaki Múzeum, Fő utca 88. Kassa
Online megnyitó: 2021. november 10. szerda, 17.00 óra
A kiállítás látogatható: 2022. január 31., 17.00 óráig
A kiállítást megnyitja: Kanóc Ildikó, művészettörténész
Szervező: Botorkáló Tehetséggondozó Társulás, Műszaki Múzeum