Kerekasztal beszélgetés Porkoláb Sándor művészetéről

Art Limes | 2022-03-20

Nagy utat járt be Porkoláb Sándor a művészi pályáján. Festészetében a kezdeti, természetelvű ábrázolást a hatvanas években felváltotta a jelképekben való gondolkodás. Érdeklődése a magyar népművészet motívumai, a szentendrei festészet hagyományai, a kassáki képarchitektúra, majd egyre inkább a keleti filozófia vizuális formakincse, a mandalák, a geometrikus világképek felé fordult.

Résztvevők: Nagy T. Katalin Németh Lajos-díjas művészettörténész, Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművész
Helyszín: Barabás Villa, Városmajor u. 44, Budapest, 1122
Időpont: 2022. március 23. szerda, 17 óra
 
A Barabás Villa kiállításának különlegessége, hogy egy olyan idős mestert mutat be, aki az elmúlt két évtizedben rejtőzködve élt, a művészeti szcéna gyors változása és az egykori kortársak távozása miatt művészete a feledés homályába veszett.
Porkoláb Sándor életműve igazi képzőművészeti csemege, mely a hatvanas évektől követi végig munkásságát, bemutat néhányat a szentendrei festészet hagyományaihoz kötődő művekből, és számos alkotást láthatunk az absztrakt művészet egy szegmensét reprezentáló periódusból, melyben a matematikai modellek, az optikai játékok, a filozofikus gondolkozás játszott főszerepet.
Egy rövid tárlatvezetés után a művésszel beszélget a kiállítás kurátora Nagy T. Katalin Németh Lajos-díjas művészettörténész és Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművész. Porkoláb Sándor a hatvanas években szerepelt először kiállításokon, majd számos egyéni tárlata volt, melyeket a kor jelentős szakemberei nyitottak meg, mint például Bánszky Pál, Németh Lajos, Mezei Ottó és Szemadám György.