VI. GlasSprings - Glass is forever - az üveg örök - csoportos üvegművészeti kiállítás

A program keretében hivatalosan átadásra kerül a szakma képviselői részére az UNESCO főigazgatója által jegyzett oklevél, elismeréseképpen annak, hogy Magyarország és további 6 állam által közösen felterjesztett „A kézműves üvegkészítés tudása, mesterségbeli technikája és képességei” című örökségelem felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára.

Németh János 90

„A művészi kifejezés nem lehet őszinte, ha nincs összefüggésben a művész vagy mester lelki alkatával. Ki vagyok? Fazekas, keramikus, szobrász? Legyek csak mester, kézműves! Az utolsó fazekas! Megtisztelő, hiszen a görögök is csak azok voltak." (Németh János)

Tűzből jöttem e földre

Idén lenne kilencven éves, és harminc éve halt meg Kumpost Éva Munkácsy-díjas keramikusművész.

Szelíd nyugtalanság

Kecskés Ágnes textilművész természetelvű gobelinjei.

Szemereki Teréz két kerámia domborműve Komáromban

A komáromi Jézus Szíve plébánia templom „kiemelkedő nemzeti érték”. Joggal kapta ezt a hivatalos minősítést, maga az épület és rendkívül igényes belső berendezése is.

Éppenhogystatikus majdnemnyugalom

Székó Gábor szobrairól

Kozma Lajos, a multitalentum

Ma is lehet újat mondani a multitalentumként tisztelt Kozma Lajos építész-grafikus-iparművész-tanárról. Ez volt a konklúziója a Kozma Lajos – újratöltve című konferenciának, minikiállításnak- és adattár-előzetesnek, amely új megvilágításban mutatta be az alkotó életművét.

Fény és áhitat

Dunaújváros főterén már több mint tíz éve ott tündököl kortárs építészetünk jeles alkotása, a hatalmas Krisztus Király-plébániatemplom. A harminc méter magas homlokzati toronypárjával messziről hívja látogatóit.

Üveghangok

Van ami elválaszt és van ami összeköt, van ami közös de van olyan is amit nehezen érthetünk meg. Nemcsak az idő, de az adott időszak felfogása, lehetőségei és kívánalmai is elválasztják a kiállításon szereplő hat művészt viszont összeköti őket az, hogy mindannyian számos feladatnak megfelelő nők és az üveg anyaga, amelyet művészi önkifejezésük elsődleges eszközének választottak.

Elhunyt Mészáros Éva textilművész

Kilencvenegy éves korában, 2023. július 13-án elhunyt Mészáros Éva, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Kiváló pedagógusként adta tovább tudása javát, hiszen folyamatosan részt vett a divattervezők utánpótlás-nevelésében. Egész életében azért küzdött, hogy a magyar népművészet ne vesszen el, és az emberek természetesnek tartsák, hogy a népi örökségünk emlékét a ruházatunkon is lehet viselni.