Farkas Ádám szobrászművész életművéből nyílt kiállítás Szentendrén

| 2015-09-20

Térhajlatok és áthatások címmel nyílt életmű-kiállítás Farkas Ádám szobrászművész alkotásaiból pénteken a szentendrei MűvészetMalomban.

Bodonyi Emőke művészettörténész, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás a hazai szobrászat folyamataira jelentős hatást gyakorló, nemzetközi elismertségnek örvendő Farkas Ádám mintegy fél évszázad alatt készült munkáit mutatja be.
A kurátor felidézte, hogy Farkas Ádám 24 évesen érkezett 1968 Párizsába, ahol rögtön magával ragadta a forrongó légkör és a pezsgő művészeti élet. Émile Gilioli olasz származású szobrász szinte azonnal asszisztensévé fogadta, és a fiatal művész mestere munkáin keresztül közelebbről is megismerte az absztrakt formákat. Hazatérése után a magyar kultúrpolitika gyanakodva szemlélte korai, elvontabb megformázású figurális szobrait. Végül 1972-ben nyílhatott meg szentendrei kiállítása, és újító jellegű művei szakmai körökben nagy sikert arattak.
A művészettörténész kiemelte: Farkas Ádám munkásságának meghatározó részét teszik ki köztéri alkotásai, monumentális művei közé tartozik többek között a szentendrei Köszöntőszobor, a villányi Kőesés, a pécsi 1956-os és az egykori börtöntábor helyén felállított Recski emlékműve, de alkotásai megtalálhatóak Franciaország, Japán és az Egyesült Államok közterein, szoborparkjaiban is. Műhelyében folyamatosan készülnek kisplasztikák, és grafikai tevékenysége is jelentős - hívta fel a figyelmet a szakember.
A kiállítást bemutatva hangsúlyozta, hogy a tárlat végigvezet a nagy ívű, koherens életművön egészen a legújabb, most először látható alkotásokig, érthetővé és érzékelhetővé téve az egymásból logikusan következő formai átalakulásokat. Ugyanakkor bőven válogat az 1980-as évek előtt készült korai, kevésbé ismert, de annál izgalmasabb művekből is, amelyek a művész számára már ezekben az évtizedekben elismerést hoztak - tette hozzá.
A Munkácsy-díjjal is elismert szobrászművészt 2003-ban a Magyar Művészeti Akadémia és - első magyar művészként - a Royal British Society of Sculptors is tagjai közé választotta.
A Magyar Képzőművészeti Egyetemen huszonöt éven át oktató - három éven át a rektori posztot is betöltő - mester munkássága előtt harminckét művész-tanítványa kísérőtárlaton tiszteleg.
A tanítványai munkáival együtt csaknem 200 művet felvonultató kiállítás november 22-ig látható a szentendrei MűvészetMalomban.

MTI


 

A szobrászat káoszteremtés a rendben és rendteremtés a káoszban.

A szobrászat programozott kudarc, mert mindig van nézet, ami jobb is lehetne.

A szobrászat folyamatos szerelem, érzelmi, érzéki viszony az anyagokkal.

A szobrászat a változás kifaragása az időből, végtelenített végesség.

A szobrászat a formák filozófiája, irodalma, festészete és zenéje.

A szobrászat a tér definíciója, a megfoghatatlan megfogása.

A szobrászat játék, ahol a személyes életen túli lét a tét.

A szobrászat rejtett célja az ismeretlen megérintése.

F. Á.




Tovább a galériába

Tovább a galériába

Fotó: Miglinczi Éva

MűvészetMalom

További képek