MAYER ÉVA: TERRA INCOGNITA

Art Limes | 2021-05-02

A Terra incognita Mayer Éva negyedik kiállítása a Molnár Ani Galériában. Az erre az alkalomra készült művek az egyéni sorsot érintő és társadalmi jelentőséggel egyaránt bíró fogantatást és annak hiányát, a meddőséget állítják középpontba.

Komplex vizuális rendszerének alapformája ezúttal a méhsejt-motívum, mely egyértelmű utalás a termékenység kérdéskörére. A 26 darab különböző mélységű hexagon némelyikébe grafikák kerültek, melyek újabb mikrovilágot tárnak fel. A növekedés, keletkezés érzetét keltő kis növényekbe, bonsai fákba rejtett lombházak intim képei a belső világra utaló elemek, a sikeres fogantatás szimbólumai, míg a művek egy másik csoportja a meddőség és terméketlenség folyamataira utalnak. A képek a művész által használt és kifejlesztett egyedi technikai eljárással valósulnak meg: Mayer Éva üveglapokra festi a formákat, majd ezeket beszkenneli, a kapott digitális képet pedig tovább módosítja, végül papírra nyomtatja. A hatszögű formákba azonban nem csupán képi, hanem női csoportokból bekért, pauszpapírra írt, több réteg egymásra helyezésével levilágított írásrészletek, szövegtöredékek is kerülnek. A Továbbított üzenet című műcsoport ismét személyes élettérre jellemző formákat, polcra felsorakoztatott tárgyakat használ: a gyertyák, az üvegekbe helyezett homályos babaváró szövegek, a kút és kórház a belső történések reprezentánsai.
 
Mayer Éva (1983) Pozsonyban született, Somorján és Budapesten él és alkot. Tanulmányait 2008-ban fejezte be a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika és vizuális nevelőtanár szakán. 2018-ban doktori fokozatot szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. 2013-ban szakmai munkája elismeréseként Munkácsy-díjjal tüntették ki. Külföldi tanulmányúton volt 2007-ben Corkban (Írország), 2015-ben pedig a prágai Akademie výtvarných umění-n végzett szakmai kutatómunkát. Kiállításai révén rendszeresen szerepel különböző szlovákiai, magyarországi és külföldi fórumokon. Emellett kultúraszervezőként is tevékenykedik és több kurátori projekt is kötődik nevéhez. A 2011 óta működtetett DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep ötletgazdája és főszervezője. 2014 óta egyetemi oktató, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszék főiskolai docense.

Mayer Éva Terra incognita című tárlata 2021. május 5-től látogatható a Molnár Ani Galériában, Budapest, Bródy Sándor u. 36, 1088

Online megnyitó: 2021. május 4., kedd, 18 óra, az alábbi linken
Megnyitja: Boros Lili művészettörténész, a kiállítás kurátora
Megtekinthető: 2021. június 18-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között