Ilona Keserü Ilona- Jelmeztervek, szitanyomatok, rajzok Szentendréről és a 20. századból

Art Limes | 2021-05-25

Keserü Ilona festőművész munkáival nyitja ki kapuit a szentendrei Fő téren az ÚjMűhely Galéria. Megújult homlokzattal és a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész Jelmeztervek, szitanyomatok, rajzok Szentendréről és a 20. századból című kiállításával várják a látogatókat 2021. július 03-ig.

Az ÚjMűhely Galéria hosszú évtizedek óta a szentendrei művészet egyik emblematikus kiállítótere. A Szentendrei Grafikai Műhely autentikus helyszínén, a galéria második emeletén kiemelkedő minőségű szitanyomatok készültek Lipták Mihály nyomdamester vezetésével. A lokálpatrióta, szentendrei művészek mellett a kezdetektől lehetőséget kaptak itt azon kiemelkedő kortárs alkotók is a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kultikus művészeti központhoz. Így a magyar kortárs művészet kiváló grafikusai és képzőművészei valódi műhelyként használták a helyet.
Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában jelentős szerepet játszott Szentendre, ahol a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész a Szentendrei Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében is, az egykori Grafikai Műhelyben pedig számos szitanyomatot készített. Jelen tárlat helyszínének elődje, az egykori Műhely Galéria 1983-ban adott helyet Keserü Ilona Rajzok, szitanyomatok című önálló grafikai kiállításának.

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutatjuk be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei.

Együttműködő partnerek: Kisterem Galéria, Ferenczy Múzeumi Centrum

Főkép: Keserü Ilona_ Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére

Szövegközi kép: Keserü Ilona a műtermében. Fotó forrása: Pécs Aktuál

A megnyitón a vírushelyzet miatt korlátozott számban fogadják látogatókat, a részvétel regisztrációhoz kötött  a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen. 

A megnyitó időpontja: 2021. május 26., szerda 18.00

Helyszín: ÚjMűhely Galéria, 2000 Szentendre, Fő tér 20.

Köszöntőt mond: Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

A kiállítás koordinátora: Sipos Tünde művészettörténész