Formabontó kisfilmekkel segíti a művészeti oktatást az MMA

Art Limes | 2021-05-10

A Te művészeTED címmel négy, 15-20 perces fiataloknak szóló művészetelméleti filmet készített az Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. Az alkotások újszerű megközelítésben, humoros formában járják körbe az irodalom, a filozófia, a zenetörténet és az animáció témáit.

A fiatalok az egyes részekben Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészének közreműködésével ismerhetik meg Cyrano de Bergerac történetét, a filozófiai gondolkodásmód alapjait, az elfeledett Mihalovich Ödön zeneszerző legfontosabb műveit, és azt, hogyan készülnek az animációs filmek. Az MMA MMKI a magyar művészeti élet elméleti és gyakorlati eszköztárát, valamint azoknak a társadalmi folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálja. Amikor egyre többen keresik az online, kulturális tartalmakat, a társadalmi felelősségvállalás jegyében, felelős intézményként reflektál a covid–19-világjárvány nyomán kialakult igényekre és a tudományos munkatársak kutatási eredményeit a fiatalok nyelvére lefordítva, tanulást segítő tartalmakat készített középiskolás fiatalok számára. A szervezők célja a művészeti ágak népszerűsítése a pedagógusok bevonásával, illetve a diákok meglévő ismereteinek bővítése és kiegészítése.
A pedagógus számára a tanulók motiválásának és a tanórák izgalmassá tételének egyik legjobb módja, ha olyan tartalmakat használhat, amely a kamaszok világából merít, és a korosztályt foglalkoztató kérdéseket járja körbe. A hetente új részekkel érkező sorozat koncepciója ezekre a gondolatokra épít.
Eddig négy kisfilm készült el. A kisfilmek május 10-től a hónap végéig hetente kerülnek fel az MMKI YouTube-csatornájára.
Mechler Anna Eliza, az MMA ösztöndíjasa Edmond Rostand drámájával, a Cyrano de Bergerac-kal foglalkozik. A kisfilmben olyan kérdéseket taglal, amelyek mára sem veszítettek időszerűségükből: Mi kell ahhoz, hogy valakit elfogadjanak? Mi a fontos, a belső vagy a külső? Mechler Anna Eliza a történetet Roxane szemszögéből fogalmazza újra.

Cyrano, a szavakész párbajhős

Boros János, az MMKI tudományos főmunkatársa a filozófiai gondolkodás alapjaira világít rá. Többek között kiderül, mire tanít bennünket Szókratész? Mire jó a filozófia? Milyen az értelmes élet, és milyen életet érdemes élni?

Legyen jó sorunk és sorsunk!

Windhager Ákos, az MMA MMKI tudományos munkatársa, művelődéstörténész megismerteti a középiskolásokkal a méltatlanul elfeledett magyar romantikus zeneszerzőt, Mihalovich Ödönt, aki Liszt Ferenc és Bartók Béla közötti dimenzióban a hiányzó láncszemnek tekinthető és a magyar zenei felsőoktatás megteremtője is egyben.

Doktor Fausztusz zenét ír, avagy Mihalovich Ödön titokzatos pályaképe

B. Nagy Ervin, az MMA ösztöndíjasa „CSEREBOGARAK – Animációs történetek magyar bajnokokról" címmel készített rajzfilmsorozatot, amelyben Egerszegi Krisztina úszó, Kárpáti Rudolf kardvívó, a sakkbajnok Polgár lányok és Papp László ökölvívó életútja rajzolódik ki. A TE művészeTED sorozat aktuális részében az animációkészítés rejtelmeibe nyernek bepillantást a fiatalok.

Hogyan lesz egy magyar bajnok animációs hős? (előzetes)