7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé Szombathelyen

Art Limes | 2021-06-20

Tizenhét országból érkeztek alkotások a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléra, amelyet 2021. június 18-án délután nyitottak meg a Szombathelyi Képtárban.

A zsűri tagja, dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében elismeréssel szólt a városról és múzeumáról, amely immár több mint fél évszázada ad otthont a textilművészeti biennáléknak, majd triennáléknak, átívelve az időközben változó társadalmi és politikai berendezkedést. Az országosan meghirdetett fal- és tértextil kategóriában 72 mű szerepel a kiállításon, a textildizájnban 36, nemzetközi kategóriában 92 miniatűrtextilt, 13 zászlót és a 32 szalagot tekinthetnek meg a tárlat látogatói, melyen az MMA is díjazott alkotásokat.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a megnyitón kiemelte: Szombathely ötven éve ad otthont a textilbiennáléknak és textiltriennáléknak, a rendezvény támogatottsága az öt évtized alatt „rendszereket átívelő módon" megmaradt. Hozzátette: a három évvel ezelőtti triennálé óta sok minden megváltozott, a koronavírus-járvány, az arra való utalás például maszkok formájában több kiállított műben is megjelent, ennek ellenére a művészet és a művészek feladata, hogy napjainkban „a normalitás szövetét" újraszőjék.
Horváth Soma, a megyei jogú város kultúráért is felelős alpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: a nemzetközi textiltriennálé egyben a felújított képtár megnyitása is.
A tárlatot Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója nyitotta meg, aki elmondta: nagy örömükre szolgált, hogy az idei triennálén a fal- és tértextil kategóriára az előző évekhez képest is kimagaslóan sok művel pályázatak az alkotók, holott a koronavírus-járvány miatt a külföldi kiállító országok száma kevesebb mint a fele a megszokottnak. Cebula Anna úgy fogalmazott: a triennálé témakiírásának megfelelően jelen van a "sodrás és sodródás". Amikor két évvel ezelőtt a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratórium tagjai megfogalmazták a sodrást, mint hívószót, még senki sem gondolt arra, hogy mennyire aktuális lesz – mondta.
Hozzátette: a különféle kíséreti textilmegoldások mellett nagy számban megtalálhatók a kiállításon a hagyományos technikákkal készült alkotások is. A miniatűrtextilek, szalagok és zászlók az előző évekhez hasonlóan most is technikai és anyaghasználati megkötés nélkül készülhettek, így a hagyományos textilek mellett megjelenik a PVC, a gipsz, a nylon, a műbél, a karton, a fotó és a szilikon is. Részvételre a meghirdetett öt kategóriában pályázhattak a professzionális textilművészek, képző-, és iparművészek.
A kiállítás megnyitását követően átadták a nemzetközi textiltriennálé meghirdetett kategóriáiban legjobbnak ítélt alkotások, alkotók díjait. A zsűri tagja volt Kelecsényi Csilla textil-képzőművész, az MMA rendes tagja is.
 
A Magyar Művészeti Akadémi díját Fal- és Tértextil kategóriában Csókás Emese Repülés c. alkotása kapta, míg Textildesign kategóriában Szűcs Blanka Re-Clothes III. c. alkotása.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Év Textildesignere Kovács Móni, az Év Textilművésze Pázmány Judit lett. A díjazottak teljes listája itt olvasható.
 
A tárlat augusztus 29-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban.
 
Forrás: MMA
Fotó: Bonyhádi Zoltán