NAPJAINK TEXTILMŰVÉSZETE

Art Limes | 2021-09-19

Látogatóban a TEXTILE ART OF TODAY/NAPJAINK TEXTILMŰVÉSZETE című kiállításon a Danubianában.

A Textile Art of Today egy nemzetközi, kortárs textilművészetet bemutató projekt; Közép-Európában a maga nemében a legnagyobb. Abban különbözik a többi nemzetközi textilkiállítástól, hogy a Visegrádi Négyek országainak öt jelentékeny galériájában is újra megrendezik. A Textile Art of Today projekt célja, hogy a textilművészetet olyan modern és dinamikus művészeti ágként mutassa be, amely túllép a textilművészet klasszikus értelmezésének határain. Szándéka, hogy összefogja a világ minden részéből érkező művészeket, és bemutassa a textilművészet területén jelentkező aktuális trendeket. A Božena Augustínová Nagydíjat az esemény fennállásától kezdve ítéli oda egy nemzetközi zsűri. További díjak: a kiemelkedő munkáért járó Kiválósági Díj, a „Határok átlépéséért a szövetgyártásban”-díj, a diákoknak szánt Innovációs Díj, valamint galériák és kulturális intézetek díjai.

6. Textile Art of Today kortárs művészeti fesztivál

Számos ismert kiállító művész vesz részt az idén hatodszor megrendezésre kerülő Textile Art of Today (Napjaink textilművészete) kortárs képzőművészeti fesztiválon, így mások mellett Kari Anne Helleberg Bahri, Włodzimierz Cygan és Olafur Eliasson. A tárlat 2021. szeptember 16-tól tekinthető meg a Danubiana Meulensteen Art Museumban.

Kari Anne Helleberg Bahri (1975) az egyik legelismertebb norvég képzőművész. Tavaly a londoni Royal British Society of Sculptors galériájában állított ki. Munkáiban a test, a létezés és az öltözködés összefonódását tematizálja. Előszeretettel kérdőjelezi meg az öltözködésről alkotott hagyományos fogalmainkat, és találékonyan értelmezi újra azokat.

A lengyel Włodzimierz Cygan (1953) optikai szálakat alkalmaz újító módon textilstruktúriáiban; munkájában fontos szerepet játszik az a jelenség, hogy a fény képes az anyagok tartósságát megváltoztatni.

Olafur Eliasson (1967) Dániát képviselte a 2003-as Velencei Biennálén. A Weather Projectet (Időjárás-projekt) a londoni Tate Modern-ben, a Green Rivet (Zöld folyó) projektjét a szintén londoni Serpentine Gallery-ben állította ki. A közismert Studio Olafur Eliasson Berlinben működik és világszerte számos közterületen helyezett el installációkat. A Green Light an artistic workshop (Zöld fény – egy művészeti műhely) a 2017-es Velencei Biennálé részeként valósult meg.

Hrafnhildur Arnardóttir (1969), művésznevén Shoplifter izlandi születésű, de stúdiója New York-ban található. Björkkel való közreműködése az énekesnő Medúlla című albumának dizájnján, valamint a 2019-es Velencei Biennálé Izlandi Pavilonjában megtekinthető installációja tette híressé. Velencei projektje, a Chromo Sapiens hatalmas figyelmet vont magára. Birta Guðjónsdóttir, a projekt kurátorának szavaival élve: „a pavilont Homo Sapiens-ként kerested fel, és Chromo Sapiens-ként hagytad el”.

Még a világjárványnak sem sikerült megtépázni az óriási érdeklődést, amellyel a művészek világszerte viseltettek a Textile Art of Today projekt iránt. Az eseményre 272 művész jelentkezett, valamint 40 jelentkező volt az egyetemisták diák szekciójában. A kiállításon végül 57 művész állíthatott ki, valamint 12 egyetemista hallgató.

A nemzetközi textilművészeti kiállítás témájának az ENVIRO-t választották. Jellemzőek rá az inventív vizuális megoldások, amelyek átlépik a művészet hagyományos határait, zaklató kérdéseket téve fel, hangsúlyozva a kortárs technológiát. Az ENVIRO-díj most kerül először átadásra a Textile Art of Today-on.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


További információk: https://textileartoftoday.com/sk/

 

További képek