Szabadkán jártunk I., a 28. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

Art Limes | 2021-09-30

A Szabadkai 28. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált szeptember 19. és 24. között rendezték meg. A versenyprogram előadásait Dr. Zoran Đerić professzor választotta ki. A fesztivál közönsége Izraelből, Németországból, Magyarországról, Csehországból, Horvátországból, Brazíliából, Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából érkezett előadásokat láthatott.

A fesztivál megnyitóján, a Kis Herceg életműdíjat a rendező és színész Jovan Caran, valamint a kazahsztáni báb, jelmez- és díszlettervező Ludmila Konstantinova Hense kapta. A posztumusz díjat a gyermekek kreativitásának szentelt életéért Dragoslav Todorović rendező kapta, melyet munkatársa, Janovics Erika vett át.

 

Az általunk látott négy előadásról (szeptember 22–24. között tartózkodtunk Szabadkán) Lukács Melinda tudósításai alapján számolunk be, melyek a Magyar Szóban jelentek meg: Szerdán délután a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságból érkezett Péter és a farkas című előadást láthattuk, mely Szergej Prokofjev zeneműve nyomán, Biserka Kolevska rendezésében készült. Akárcsak Prokofjev 1936-ban írt szimfonikus meséjének, e produkciónak is a hangszerek megismertetése volt a célja. Prokofjev a művet egy narrátorra és szimfonikus zenekarra írta. A narrátor hosszú cilinderes karmesterként itt is megjelent, a hangszereket pedig színészek mutatták be. A történet Péterről és a barátairól szól, a kacsáról, a kismadárról és a macskáról, akikkel izgalmas kalandokat élnek meg, hiszen túl kell járniuk a farkas eszén. /…/ A lényeg azonban itt is a zenén és a hangszereken volt, hiszen a mese szereplői egy-egy hangszeren szólaltak meg, a kismadár fuvolán, a kacsa oboán, a macska klarinéton, a nagyapó fagotton, a farkas kürtön, Péter pedig hegedűn.

Csütörtökön délelőtt a szabadkai Gyermekszínházban a házigazdák adták elő A színháznak szeretettel című produkciót. Az előadás Bonyo Lungov és Konsztantyin Karakosztov közös projektuma, s tisztelgés a színház, a színházi alkotók előtt. A lényeg a magával ragadó, kaleidoszkópszerű látványon és a zenén volt. A produkcióban a lírai részek egyszer csak fergeteges show-ba csaptak át, a színészek különféle tárgyak összeállításából állatokat formáztak meg, például békát, kutyát, nyuszit, pávát, zsiráfot és krokodilt, a gyerekközönség pedig ezeket kitalálta. Mindeközben az ABBA és Michael Jackson slágerei fokozták a hangulatot. A produkció nagyfokú precizitást követelt a színészektől, egyébként az alakzatok nem lennének felismerhetők.

Csütörtökön délután a horvátországi Karlovac városi színháza a Nyomon vagyunk című bábelőadást mutatta be a Jadran színpadán. A közönségnek egy vérbeli nyomozós kalandban lehetett része, mely a víz alatt játszódott, a szereplők pedig halak voltak. Az előadás története egy hal eltűnése körül forgott, aki valójában környezetvédelmi aktivista, és a tisztább, élhetőbb vizekért szállt síkra. A halbábok már maguk is mosolyra késztetik az embert, ehhez azonban érdekes történet és szellemes szöveg is társult. A szórakoztató előadásnak komoly az üzenete, a vizek szennyezettségére, a védett halakra, az emberi hanyagságra hívta fel a figyelmet.

A versenyprogram utolsó előadása a csehországi DRAK Színházból érkezett. A Csipkerózsikát láthattuk (dramaturg Tomáš Jarkovský, rendező Jakub Vašíček), a megszokottól némileg másképp, egy felettébb szellemes, különös látványvilágú, bábos, multimédiás, zenés produkció keretében, zenészekkel a színpadon. Az elején az ötletekből kifogyhatatlan, nagyon kitartó gonosz tündér ügyetlenkedésének lehettünk a szemtanúi, amint mindenáron be akar jutni a várba a kis Csipkerózsikához, hogy elátkozza. Hiába próbál azonban kötélen felmászni, alagutat ásni, még ágyúból is kilövi magát, de mindig pórul jár. Nehezen, de végül mégis bejut és innen már Csipkerózsika nem kerülheti el a sorsát, mint ahogy azt sem, hogy a királyfi felébressze a hosszú álmából. A jól ismert mesét nagyon különleges formában mutatták be. Tulajdonképpen multimediális előadásról van szó, a bábok mellett videofelvételt is láthattunk, amely a vár belsejében történteket mutatja be, színészek játszották el azt is, amikor a királyfi megcsókolja az alvó Csipkerózsikát. Emellett a produkció a steampunk stílusban készült, ez jellemezte a díszletet, a zenészek öltözékét és a zenét is, sőt vasútmodell formájában a gőzmozdony sem maradt el.

***

Szeptember 24-én, pénteken este ünnepélyes programmal és a díjazottak kihirdetésével zárták a Szabadkai 28. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált.

Jovan Caran, a versenyprogram zsűrijének elnöke a következő szavakkal indokolta döntésüket: „A sokszínűség volt az idei program egyik fontos jellemzője. Ugyanakkor a spektrumot magában foglaló sokféleség – mondhatni az egzotikus színházfajtáktól a speciális gépek használatáig – megnehezítette a zsűri munkáját. A jó színészi játékot és az animációt azonban mindig el kell ismerni és jutalmazni. Ugyanez vonatkozik minden más kategóriára is, amelyet a zsűri értékelt: rendezői, forgatókönyvi, bábtervezési és más kategóriákra. A zsűri minden döntést egyhangúlag hozott meg”.

A zsűri (Jovan Caran elnök, Ljudmila Konstantinova Hense és Sandrine Grataloup) a fesztivál legjobb előadásának díját, a Grand Prix-et, a cseh DRAK Színház Csipkerózsika előadásának ítélte. A legjobb rendezőnek járó díjat Jakub Maksimov kapta, aki a Kragujevac Gyermekszínház előadásában rendezte a Bambi című darabot. A legjobb forgatókönyv díját Svila Veličkova kapta az Óz című darab forgatókönyvéért, a győri Vaskakas Bábszínház előadásában. Lazar Novkov nyerte el a legjobb eredeti zenéért járó díjat a Bambi című darabban, a Kragujevac Gyermekszínház előadásában. A bábok legjobb esztétikai és technológiai megoldásáért járó díjat Mladen Bolfek kapta a bábok megalkotásáért az Úton című darabban, amelyet a horvát Zorin Dom Karlovac Városi Színház adott elő.

Öt díjat adtak át a színészi / animációs játékért: Sigi Herold a Vörös király szerepéért a Három Timkes király című darabban, a frankfurti Gruena Sosse Színház előadásában; Miloš Milovanović Bambi szerepéért a Kragujevaci Gyermekszínház darabjában; Gergely Rozália Dorka szerepéért az ÓZ című darabban, a Vaskakas Bábszínház előadásában; Jan Popela a gonosz tündér szerepéért a Csipkerózsika című darabban, a DRAK Színház előadásában; Roni Level Marsland Guli szerepéért a Galileai Multikulturális Színház előadásában.

Az eredetiség és a fantázia különdíját a szlovákiai Odivo Színház által előadott Aero című darab kapta.

A fesztivál jelentős programja volt a Szabadkai Gyermek- és Ifjúsági Színházművészeti Kutatások Nemzetközi Fóruma, mely a legnagyobb színházi összejövetel Európa e részén, 16 országból és három kontinensről gyűjtött össze teoretikusokat és színházi kutatókat. A színházművészet számára e fontos összejövetelen összesen 30 résztvevő volt, többnyire Szabadkán jelenlévő vendég, a résztvevők kisebb része pedig online mutatta be munkáit. A fesztivál gazdag kísérőprogramja számos kiállítást, műhelyt, könyvbemutatót, filmvetítést és a versenyprogramon kívüli előadásokat tartalmazott.

A Szabadkai 28. Gyermekszínházi Nemzetközi Fesztivál megvalósítását a Szerb Köztársaság Kulturális és Információs Minisztériuma, az AP Vajdaság tartományi kulturális titkára és Szabadka városa támogatta.

Fotók forrása: lutfestsubotica