Trope – ma délután nyitják meg a kortárs magyar művészek kiállítását a kassai Műszaki Múzeumban

Németi Róbert | 2021-11-10

A felvidéki művészekből álló társaság évekkel ezelőtt talált egymásra a kiállítás helyszínén, Kassán. Korai alkotói éveik origója Fecsó Szilárd, aki létrehozta az első magyar nyelvű gimnáziumi művészeti képzést, a Márai Sándor Gimnáziumban.

Fecsó Szilárd, a közösség első mestere és Simon Lívia, a Bodrogközi Ifjúsági Művészeti Műhely (BIMM) alapítója, szorosan együttműködve hozták létre a nyári művésztelepeket, ami összekovácsolta és elindította a művészeti pályán a társaságot. Az itt tapasztalt kíváncsiság és alkotásvágy többek közt Magyarország, Románia, Skócia, Hongkong, Japán, és Indonézia szegleteibe vezetett, hogy most az állandó változásról és az örök változatlanról adjon személyes perspektívát a grafika, a szobrászat, a festészet, a fotó és installáció művészet nyelvén. Bár a jelenlegi járványügyi intézkedések miatt ma délután szerdán, november 10-én a kiállítás 17 órára meghirdetett megnyitóján az érdeklődők csak a virtuális térben, egy online közvetítésen keresztül vehetnek részt, Éliás Ádám, Csernok Barnabás, Dynamical Systems (Maruscsák Dávid, Bredán Máté és Mátyás Boldizsár), Tóth Emese, Szunyog Júlia és Király Zsuzsanna alkotásait a Műszaki Múzeum Fő utca 88. szám alatti épületében jövő január 31-ig lehet megtekinteni.

Diákokból mentorok

„Az alkotásaikat bemutató képzőművészek mindegyike a Bodrogközi Ifjúsági Műhely fiatal alkotója volt, de most már mentorként működnek. Szakmailag mindegyikük Kassáról indult és mindannyian a kassai Márai Sándor Gimnáziumba jártak, ahol első mentoruk Fecsó Szilárd képzőművész, az iskola művészeti tanára volt. Fecsóval legalább tíz éven át csináltuk a BIMM-es projektjeinket, neki köszönhető a képzőművészeti csoport szakmai és szellemi fejlesztése. Én inkább a csoport szervezési részét vezetem, de ettől függetlenül számomra is nyilvánvaló, hogy a tehetséggondozásnak és az abból eredő utánpótlásnak óriási jelentősége van a keleti régióban is. Mivel a BIMM is a Botorkáló Tehetséggondozó Társulás egyik állandó projektje, minden évben sort kerítünk egy egyhetes nyári alkotótáborra, ahol az utóbbi években már az úgynevezett »nagy öregek« mentorálják a fiatal tagokat” – nyilatkozta az Új Szónak Simon Lívia, a társulás vezetője és a kiállítás társszervezője.

Új generáció

Simon Lívia meglátása szerint a táboroknak és foglalkozásoknak köszönhetően folyamatosan új gyerekekkel bővül a gárda, és ennek köszönhető az is, hogy az utóbbi három évben egy generációváltásnak voltak a szemtanúi. „Itt elsősorban azokról a felső tagozatos alapiskolásokról és a középiskolás gyerekekről beszélünk, akik reményeink szerint legalább olyan kedvet kapnak majd az alkotáshoz és annak professzionális szintű műveléséhez, mint ahogy azt a mostani kiállításon résztvevő mentoraiknál is láthatunk” – tette hozzá Simon Lívia. Mivel a kiállításba bekapcsolódó képzőművészek mindegyike valóban Fecsó Szilárd vigyázó szemei előtt kóstolt bele a szakma fortélyaiba, a szlovákiai magyar, konkrétan a kelet-szlovákiai képzőművészeti utánpótlás helyzetéről őt is megkérdeztük.

Stabil utánpótlás

„Én pusztán jó helyen voltam jó időben. Semmi különlegeset nem csináltam, bárki véghezvitte volna azt, amit nekem sikerült elérni ezekkel a tehetséges fiatalokkal. Ettől függetlenül egy óriási áldásként könyvelem el a sikereiket, hiszen azok a dolgok, amiket esetleg együtt tettünk, azoknak igenis volt értelme. A kreatív karrierjük most kezd virágozni, ámbár nagyon sokan közülük már különféle díjakban is részesültek. Néhányan már külföldön is megmutatták, mire képesek, ezzel egy időben pedig új inspirációt gyűjtöttek. Rendkívül izgalmas látni azt, hogy azok a fiatalok, akik egykor tizenévesként kerültek el hozzánk, milyen sikereket értek el és milyen módon formálódnak az életben. Úgy vélem, ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek során egyre több iskolában és más tanintézményben elindították a különféle tehetséggondozó műhelyeket. Ezeknek köszönhetően minden céltudatos fiatalnak lehetősége van arra, hogy kibontakoztassák magukból a bennük rejlő tehetséget. Én ebben látom a jövőt és ezért is hiszem azt, hogy a tehetséggondozás keretében azokra a dolgokra kell fókuszálnunk, amelyek egy sor olyan képességet foglalnak magukba, amelyekkel ez a világ előrébb vihető” – zárta Fecsó Szilárd.

Forrás: Új Szó/Németi Róbert