Mesebolt és Aranyecset

Art Limes | 2021-12-08

Lukáts Kató grafikus (1900–1990) művészete.

Látványos és izgalmas kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely a karácsonyi készülődés időszakától húsvétig lesz látogatható. A tárlat felöleli az elmúlt évtizedekben méltatlanul elfeledett grafikus, Kaeszné Lukáts Kató (1900–1990) életművének szinte minden részletét. Az anyag gerincét elsősorban az Iparművészeti Múzeumban őrzött hagyaték adja, de felsorakoznak a társmúzeum tárgyai is. A kurátorok a művész stílusának, technikájának minden árnyalatát igyekeznek bemutatni, habár ez szinte lehetetlen a hagyatékban lévő tárgyak nagy száma miatt. Ezek jó része már felkerült az Iparművészeti Múzeum honlapjára is, ahol a jövőben egyedi virtuális kiállítással is tisztelegnek Lukáts Kató művészete előtt.

Önéletrajza szerint Lukáts Kató a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, majd átment az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola díszítő festészet szakára, de végül a grafika szakon tanult tovább. Itt Helbing Ferenc (1870–1959) – a magyar plakát iskolateremtő mestere – és Haranghy Jenő (1894–1951) tanítványa volt. 1925-ben ment hozzá a neves építész, belsőépítész, szakíró Kaesz Gyulához (1897–1967),  aki akkoriban az Iparművészeti Iskolában tanított.

Lukáts az alkalmazott grafika különböző ágaiban alkotott élete során. Tervezett reklámcédulákat, csomagolóanyagot, könyvet, plakátot, sőt még bankjegyet, bélyeget, bútordekorációt, textilornamentikát is. A tárlat betekintést nyújt a grafikusok munkájába is a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig.

Ki ne ismerné az Iciri-piciri mesét, az Ablak-Zsiráfot vagy a Gőgős Gúnár Gedeont? Kevesen tudják, de e könyvek kedves grafikái is mind Lukáts Kató keze munkáját dicsérik! Technikája egyedülálló. Ugyanolyan tökéletesek korai rajzai, mint élete késői évei munkáin láthatjuk.

Sokan az általa kitalált csomagolások révén ismerik őt. Számos míves kivitelű bonbonos és illatszeres dobozka hirdette tehetségét az Altmann & Kühne csokoládéboltjaitól a Stühmer üzletekig. Csomagolástervei mindig érzékeltették a beltartalmat is. Ugyanígy könyvei esetében: illusztrációi is tökéletesen visszaadják a mű hangulatát, költőiségét.

Széles körben ismert volt. Kora leghíresebb művészei, költői tartoztak a házaspár ismeretségi köréhez. A teljesség igénye nélkül emelhetjük ki Gyergyai Albert író, Ortutay Gyula néprajzkutató, Györgyi Dénes építész, P. Szabó Éva textilművész, Gazdag Erzsi író-költő, Kovács Margit keramikusművész, vagy az állandósult családi barát, Kozma Lajos iparművész nevét.

A karácsonytól húsvétig, 2021. december 10-től 2022 húsvétjáig fennálló kiállítás bemutatja Lukáts Kató műveinek játékosságát, meseszerű képi világát. A tárlatot gazdag múzeumpedagógiai és szakmai programok, tárlatvezetések kísérik majd. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a jövő év elején meseíró és rajzpályázatot hirdet. Emellett szakemberek, kortársművészek bevonásával olyan közösségi projektet szervez, mely a „meseterápia – a mese szerepe a gyermek életében” és a „meseíró és grafikus találkozása” témákat járja körül.

A múzeum Helbing Ferenc életművének bemutatásával indította A plakátművészet mesterei/Mestersége: grafikus című grafikatörténeti tárlatsorozatát, melynek ez a kiállítás az újabb állomása. A tárlathoz kapcsolódóan a rendezők egy új kötet megjelentetését is tervezik. A kiadványban az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe tartozó, tárlaton ki nem állított műtárgyai is megjelennek majd.

Kurátorok:
Marosi Eszter művészettörténész, Iparművészeti Múzeum
Veress Kinga művészettörténész, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

2021. december 10. – 2022. április 17.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállítása