Nagy János szobrászművész emlékkiállítása Tatán

Kövesdi Mónika | 2021-12-15

A tatai Kuny Domokos Múzeumban 2021. december 11-én nyílt meg Nagy János szobrászművész emlékkiállítása. A művész szobrászi munkásságának területén, művészi szerepvállalásában, helytállásában a határon túli magyarság hűséges képviselője, és egyben a magyar művészet kiemelkedő alakja volt. A kiállításon tisztelettel emlékezik rá Tata városa, valamint tisztelőinek és barátainak köre.

A tárlat egy Tatára készített nagy szobor készítéséhez kapcsolódik. A művész élete utolsó éveit Tatán töltötte, s itt készítette el annak a köztéri szobornak a tervét, amely Mátyás királynak, Tata egykori urának lovas alakját örökíti meg. A szobor bronzba öntését a mester sajnos már nem érhette meg. A harmados méretű modell most készült el, s most került kiállításra a tatai vár földszintjén.

„Mint a legtöbb építész álma templom építése, a szobrász álma a lovasszobor” – vallotta Nagy János. A ló az ő szemében a magyarság szimbólumává, pusztai eredetének, szilaj mivoltának, egész történelmének kifejező jelképévé vált. Mátyás király dinamikus lovasszobra is több egy történelmi személy ábrázolásánál: maga a magyar történelem, a magyar sors és a magyar lélek.

Az emlékkiállítás azokat az alkotásokat mutatja be, amelyek a lovasszobor tervének kiérleléséhez vezettek, a magyar történelem harcosainak, vezéreinek és királyainak szobrait, emlékműterveit. Emellett néhány olyan alkotást is láthat a közönség, amely a történetábrázolás körébe tartozik, amely nyilvánvalóvá teszi a művész intenzív történeti érdeklődését és szándékát arra, hogy a magyar múlt és história elfeledett, elhallgatott hőseit ábrázolja.

Így láthatók itt az Esterházy János-emlékmű tervei; ez a téma hosszú időn át foglalkoztatta Nagy Jánost. (Az emlékművet Budapesten állították fel 2013-ban.)

Az emlékkiállítás megnyitása nagyszabású ünnep volt a tatai vár falai között. A Mátyás király-szobrot Michl József, Tata város polgármestere avatta fel, a kiállítást Szemadám György festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitotta meg, és emlékező beszédet mondott Németh Zsolt parlamenti államtitkár, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

A kiállítótérben a kiállítás zárásáig folyamatosan megtekinthető a Magyar Művészeti Akadémia felkérésére nemrégiben készített portréfilm, Kroó András filmrendező alkotása, amely nagyon találóan az „Ősök lovain” címet viseli.

Nagy János gazdag és tevékeny alkotói útja ez év márciusában zárult le. Most, ezzel az ünneppel kezdődik az emlékezés folyamata, majd az örökség számba vétele következik, a hagyaték feldolgozása, és gondoskodás arról, hogy közkinccsé válhassanak a művek, megvalósulhassanak az emlékműtervek, ismertté válhassanak széles körben a szobrok, Nagy János halhatatlan alkotásai.

Fotó: M.É.