Tárlatvezetés az Új szintézisben

Benedek Miklós | 2021-12-17

A szabadkai Solid Grad és a Topolyai Művésztelep szervezésében november végén megnyílt a 32 vajdasági képzőművész alkotásait bemutató Új szintézis címet viselő kiállítás.

A tárlat az egykori Solid cipőgyár mintegy ezer négyzetméteres csarnokában tekinthető meg. A kiállítás zárórendezvényére pénteken 17 órai kezdettel kerül sor. Az eseményről Klájó Adrián képzőművész, a kiállítás kurátora nyilatkozott lapunknak.

– A Topolyán a hetvenes években Kis szintézis néven indított kezdeményezés keretén belül freskókkal, kerámiakompozíciókkal és szabadtéri szobrokkal díszítették a közintézményeket, összekapcsolva így a művészetet a környezettel. Ebből merítve született meg az Új szintézis, ami azonban nem a város külső arcára irányul, hanem egy új belső térre, ami nem egy szokványos kiállítóhely, és a lényege, hogy létrejöjjön egy egység a művészet, a munka és az élet között, mert a művészetnek nagyon fontos helye van a társadalomban. Pénteken 17 órai kezdettel egy tárlatvezetésre kerül sor, aminek során minden kiállított művet jobban megismerhetnek az érdeklődők, valamint egy kötetlen beszélgetést szervezünk, amelynek fókuszában a művészet és a művészek helyzete, a független művészeti színtér áll. Fontosnak tartottuk, hogy még egyszer találkozzunk, hogy a kiállítás ne csak úgy elmúljon, mert sokat dolgoztunk rajta, és pozitív rezgése van az egésznek – fogalmazott Klájó Adrián.

Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint az Új szintézis nevet viselő kiállítás bebizonyította, hogy a polgárok vágytak egy térre, ahol jelen tud lenni a művészet. A tárlatmegnyitón szinte megtelt a Solid csarnoka, de ezt követően is több százan tekintették meg a kiállítást a valóban impozáns térben.

Fotó: Benedek Miklós/  Magyar Szó