Jézus ábrázolásai

Art Limes | 2021-12-13

Beszélgetés Aknay János festőművésszel, a nemzet művészével.

„Az elismeréstől függetlenül ugyanannak az embernek kell maradnom" – vallja Aknay János a Nemzet Művésze díjról. A Kossuth-díjas festőt, szobrászt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját legújabb kiállításáról, és egy most megjelent kötetről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

– Szívből gratulálok a Nemzet Művésze elismeréshez! A hosszú, több évtizedes alkotóművészeti pályáján, számos díj, siker mellett mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

– A díj óriási megtiszteltetés volt számomra, soha nem gondoltam volna, hogy erre sor kerül. Itt köszönném meg mindazoknak, akik erre a díjra fölterjesztettek, és tudatában vagyok annak is, hogy az elismeréstől függetlenül ugyanannak az embernek kell maradnom, mint eddig voltam. Felelősség továbbá az is, hogy mint a Magyar Művészeti Akadémia tagja, valamint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke mindent megtegyek azért, hogy helyzetbe hozzuk a hazánkban élő művészeket is.

– December 14-én lesz az „Aknay János Krisztusai" című könyv bemutatója a Párbeszéd Házában. Krisztus képeivel kapcsolatban Pilinszky János szavait idézi: „»Ez valóban Isten fia volt« –mondotta a kereszt alatt a megdöbbent százados. De a mondat hallatára ugyanilyen megrendültséggel érezzük: ember is volt, valóban ember is: aki itt kínszenvedett érettünk." Ezek a szép és kifejező gondolatok hogyan hatnak a vizuális művészetre?

– A most elkészült könyv Jézus ábrázolásaimat dolgozza fel, korábban már jelentek meg hasonló kiadványok a szakrális művészetemről, így egy tanulmány az Aknay és az Ikon címmel, valamint az Aknay János Csend-történetei, amely többségében Jézus életének egy-egy fontos momentumáról szólnak. Mind a három könyvet Nagy Márta művészettörténész jegyezte, aki nagy empátiával, a rá jellemző alapossággal szerkesztette ezeket a műveket. A szakralitás nem eszköz számomra, nem új keletű, már a 70-es évek elejétől a művészetemen végigvonul.

– Nemcsak könyvbemutató lesz ez az ünnepi esemény, hanem egyben kiállítás is, hiszen az esten a könyv képanyagának nyomataiból, a „Krisztus-portrékból" (installációk) is lesz egy tárlat, sőt még zenei programmal is készülnek. Igazi összművészeti találkozás lesz ez?

– A Párbeszéd Házában lesz a könyvbemutató, s ennek az eseménynek vizuális hátteret biztosítanak a könyvben szereplő művek nyomatai, amelyek az adott időben ki lesznek állítva. A könyv szerzője Nagy Márta, valamint Balog Zoltán református püspök és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes mutatják be a könyvet Novotny Tihamér művészeti író.közreműködésével.

– Dante halálának 700. évfordulóján, az emlékévben a Magyar Alkotóművészek Egyesülete „Dante univerzuma" címmel szervezett tematikus kiállítást Szentendrén, a MANK Galériában. Mintegy 50 művész alkotása látható egészen december 23-ig. Mit tudjunk erről a tárlatról, kik állítanak ki, és ha jól tudom, szakmai díjakat is átadnak az alkotóknak.

– A MAOE minden évben, lehetőség szerint az év végén a képzőművészeti tagozat tagjai számára biztosít kiállítási lehetőséget a szentendrei MANK Galériában (ez a Régi Művésztelepi Galéria). A Dante univerzuma c. kiállításon 50 képzőművészi alkotáson keresztül ismerhetjük meg Dante mai napig élő kultuszát és folyamatosan táguló és egyre bővülő világát. A kiállítás ötletgazdája és kurátorai Sárkány Győző, a MAOE alelnöke, a Hungart elnöke és dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a szegedi Reök-palota művészeti kurátora. A kiállításon szakmai elismerésben részesültek: Azbej Kristóf, Fürjesi Csaba, Ördög Noémi (NAOMI DEVIL), Pistyúr Imre és Verebics Katalin.

Fotó: Cseke Csilla MTI/ MMA