Szentély kint és bent

Art Limes | 2022-02-04

Február 4-én nyílik Mayer Éva Munkácsy-díjas grafikus és festőművész kiállítása a kassai MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

A kiállított alkotások különleges nyomatok. Mayer Éva az elmúlt években kikísérletezett egyedi technikát használ: klasszikus vízfestéses eljárással üveglapokra viszi fel az alapmintákat, melyeket aztán beszkennel, digitálisan manipulálja, a színeket a visszájukra fordítva. Röntgen felvételekre emlékeztető eljárása a mindennapi tárgyakat álomszerű derengésbe vonja.

Mayer Éva munkásságában nem fél a társadalmi diskurzusban tabunak számító kérdéseket feltenni. Például vizsgálja a szakrális és deszakralizált terek (templomok) újra felhasználását a kortárs képzőművészet, a vallás, a közép-kelet-európai identitás vonatkozásában. Vagy bemutatja a meddőség problémáját és a babavárás nehézségeit, amely társadalmi szintű jelentőséggel bír. A szakralitás Mayer Éva korábbi munkáit is áthatja, de soha nem tolakodóan, hanem természetes és magától értetődő módon.

A kiállítás 2022. március 1-jéig, minden hétköznap 10 és 18 óra között látogatható a kassai FiguratiF Galériában, Erzsébet utca 42..

.