Kinek a pokla ma Dante Pokla?

Art Limes | 2022-02-17

Baksai József, Gaál József, Szurcsik József festményei és Lovas Ilona videómunkája nem Dante-illusztrációk, nem Dante teológiai poklát megjelenítő képek, hanem a XX–XXI. századi ember földi poklának művészi feldolgozásai.

Az eredetileg 2021 őszén a Római Magyar Akadémián, a Dante halálának hétszázadik évfordulójáról megemlékező, olasz országos rendezvénysorozat részét képező kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia négy művészétől válogat olyan munkákat, amelyek a legnagyobb olasz költő leghíresebb művével, az Isteni színjátékkal, annak is Pokol énekével erős szellemi-művészi rokonságot mutatnak.

Sturcz János pontosan fogalmaz a kiállítás katalógusához írott tanulmányában: „Míg Gaál József ikonográfiájának fókuszában a(z állati-emberi) test és a tűz, Szurcsik Józsefében a fal és a fej, az épületbe zárt, épülettel egybenőtt arcprofil embléma, újabban pedig a táj és a kurosz-kiber figura, Baksai Józseféban a testfragmentumok és a szimbolikus tárgyak állnak. /…/ Lovas Ilona videó munkájában a vizuális ima annak a belátását is hordozza, hogy a szétesésen, a poklon, az örök kárhozaton felülemelkedni az ember önmagában képtelen, szüksége van Isten segítségére, s ez az, amit Lovas imájában kér. Lelki poklunk legmélyebb bugyraiba szállnak alá a kiállító művészek, pontosan azért, hogy a szellem fényével győzzék le az anyagit, a bűnt, az emberben ott lévő állatit, s a legsötétebb éjszakán átjutva jussanak el a fényhez. Ezért is kerülhettek egy Dante-emlékkiállításba.”

A kiállítás megnyitója: 2022. február 21 hétfő, 17 óra

Helyszín: PESTI VIGADÓ,  1051 Budapest, Vigadó tér 2.

 

Kiállító művészek: Baksai József, Gaál József, Szurcsik József festményei és Lovas Ilona videómunkája

Kurátor: Sulyok Miklós

Megnyitja: Dr. Draskóczy Eszter irodalomtörténész

Szervező: MMAT Nemzetközi és Határon Túli Főosztály 

Kiemelt kép - Baksai József: Vita contemplativa, 2005 100x200cm olaj, vászon, részlet