AS GOOD AS I ONCE WAS

Art Limes | 2022-03-12

MARTIN LUKÁČ kiállítása a Deák Erika Galériában.

Martin Lukáč szlovák származású, de Prágában élő fiatal festőművész már nem ismeretlen a nemzetközi közönség számára. Festményei Európa és Észak-Amerika szerte (London, Berlin, New York City, Los Angeles) szerepeltek egyéni és csoportos kiállításokon, Magyarországon pedig elsőként a Deák Erika Galéria mutatja be alkotásait.
Lukáč festészete egy felszabadult, intuitív alkotói folyamat megnyilvánulása. Képei az absztrakt, expresszív mestereket idézik, de a graffiti művészek szabadsága és a pop kultúra elemei is felfedezhetők festményein - Basquiat, Kippenberger, Joe Bradley alkotásait juttatják eszünkbe. Neki a festészet létforma, az alkotás folyamata, annak esszenciája, a pillanat érzéki megragadása jelenik meg a motívumokban és a színekben tobzódó képein. Képei úgy kelnek életre, mint a képregények világának különös figurái, az automatikus írásjelekhez hasonló, lendületesen szabad vonalvezetéssel teli hátterekből mintegy kiugranak a vibrálóan élénk színekkel festett amorf formái.
Martin Lukáč (1989, Pöstyén, Szlovákia) Prágában élő és alkotó művész. 2013-ban diplomázott a Kassai Műszaki Egyetem képzőművészet BA szakán, majd 2016-ban szerzett mesterdiplomát a prágai Academy of Arts, Architecture and Design festő szakán. 2014-ben a prágai Academy of Fine Arts, 2015-ben a lipcsei Academy of Visual Arts vendéghallgatója volt. Művei Európa és Észak-Amerika szerte szerepeltek egyéni és csoportos kiállításokon, azok számos magán- és közgyűjteménynek a részei. 2018-ban Brüsszelben, 2019-ben pedig Los Angeles-ben volt művészeti rezidencia programon.
 
Megtekinthető: 2022. március 10 – április 8.
Nyitvatartás: szerda–péntek, 12:00–18:00 óra
Helyszín: Deák Erika Galéria, Mozsár utca 1., Budapest