Öntözés tavasszal

Art Limes | 2022-03-16

Válogatás a Műgyűjtők Klubjának gyűjteményeiből a VLS 50 éves jubileuma alkalmából.

Áprilisban Öntözés tavasszal címmel kiállítás nyílik a Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkáiból a Bodó Galéria és Aukciósházban. A kiállítás a Műgyűjtők Klubja magángyűjteményein keresztül nyújt betekintést a Vajda Lajos Stúdió néhány alapító és korai tagjának egyedülálló művészetébe. A galéria első csoportos kiállítása egyben a gyűjtői kör első közös bemutatkozása is.

A szentendrei Vajda Lajos Stúdió 1972 óta - idén 50 éve - kapcsolja össze a kortárs alkotókat, támogatja a fiatal tehetségeket. Tagjai jelentős képviselői a magyar kortárs művészeti életnek. A válogatásba öt olyan kiemelkedő művész került be, akik mindannyian már több, mint 30 éve tagjai a Vajda Lajos Stúdiónak akiknek alkotásait ma már jelentős gyűjtemények őrzik és akiknek művei mind a nyolc műgyűjtő gyűjteményében meghatározó szerepet töltenek be.

A tárlat három kiemelkedő alkotója a Vajda Lajos Stúdió egykori alapító triásza, efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András, mindhárman 1980-tól az A. E. Bizottság együttes főszereplői, ki dalszövegíróként, ki énekesként.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

efZámbó István 1965 óta több művészeti ágban is tevékenykedik. Jelenleg az efZámbó Happy Dead Band kommandó-esztrádzenekar vezetője. Művészete, legyen az festészet, irodalom vagy zene sziporkázóan szellemes, bravúros fordulatokkal érintkezik a valósággal, miközben szokatlan motívum- és képtársításokat tartalmaz.
feLugossy László Képzőművészettel, zenével, irodalommal és filmezéssel is foglalkozó autodidakta művész. A szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapítója volt 1972-ben. 1979–1986 között az A. E. Bizottság zenekar énekese és szövegírója. 1997-ben Sárospatakra költözött, azóta ott él és alkot. Művészete meghökkentő, iróniával és humorral gazdag alkotói fantáziáról árulkodik, egyik jól megragadható témaköre a földközeli paraszti világot jelképező háztáji állatokhoz, tyúkhoz, disznóhoz, fűződik. Tagja az MTA Széchenyi Művészeti Akadémiának.
Wahorn András 1972-ben csatlakozott a szentendrei Vajda Lajos Stúdióhoz. Festő, grafikus, filmrendező, komputerművész, médiaszereplő. Aktívan koncertezik zenekaraival: “Wahorn Korszerű Kalandzenekar” 4Dogs, a Bizottság zenekar alapítója, zene és dalszöveg szerző. A Jégkrémbalett c. játékfilm rendezője. Munkácsy díjas, és a Magyar Népköztársaság lovagrendjével kitüntetett.

A Mezőszemeréről származó Bukta Imre 1977-ben ismerkedett össze a Vajda Lajos Stúdió hasonló érdeklődésű tagjaival. 1979–1998 között Szentendrén élt, majd visszaköltözött szülőfalujába. A természetes anyagok, valós tárgyak egyre nagyobb méretű installációinak, majd performanszainak részét képezik, festményein a falusi élet egzisztenciális jellegű sorskérdései kerülnek előtérbe. Művészetét azóta számtalan elismerés övezte, öt monográfia jelent meg róla, háromszor képviselte hazánkat a Velencei Biennálén és valószínűleg sokan emlékeznek a Modemben (2008) és a Műcsarnokban (2012) megrendezett grandiózus, nézőcsúcsokat döntő kiállításaira.

 

A kiállított művészek között megtalálható Aknay János is, Kossuth-díjas magyar festő és szobrász, a posztgeometrikus művészet egyik jelentős képviselője. 1971-ben költözött Szentendére, egyik alapító tagja lett a Vajda Lajos Stúdiónak. Visszatérő motívumait a szentendrei architektúra elemeiből, másrészt a város progresszív művészeti hagyományaiból vette át.

A Műgyűjtők Klubja egy közös értékrendet képviselő gyűjtők baráti köre, alapvető célkitűzésük hidat képezni a gyűjtők és a képzőművészet között, továbbá a kortárs művészet széles spektrumát megismertetni a közönséggel.

Alapító tagjai:
- Hradszki László befektetési cégvezető – a Hradszki Gyűjtemény tulajdonosa,
- Juhász László – 320 fok Gyűjtemény tulajdonosa,
- Dr. Kacsuk Péter informatikus professzor – a Kacsuk Gyűjtemény tulajdonosa,
- Kovács Nimród borász, a magyarországi kábel tv kiépítésének vezetője – a Kovács Nimród Gyűjtemény tulajdonosa,
- Kozák Gábor galerista, gyűjtő és felesége Stomp Sára sales manager – a Kozák-Stomp Gyűjtemény tulajdonosai,
- Dr. Szabó András orvos és felesége Simon Nóra tanár – a Nóra Gyűjtemény tulajdonosai,
- Vértes Gábor a PAUKER nyomda tulajdonosa és felesége Sziklai Gyöngyi – a Vértes Gábor Gyűjtemény tulajdonosai,
- Völgyi Miklós és Skonda Mária gyűjtők – a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény tulajdonosai.

Az Öntözés tavasszal című kiállításon részeseivé válhatunk az említett művészek kezdeti és jelenlegi munkásságának méghozzá egy eddig még nem látott nézőpontból, a műgyűjtők szemszögéből. Ezzel a szubjektív válogatással a tárlat célja egyrészt a gyűjtők közös értékrendjét és ízlésvilágának közös vonásait reprezentálni, másrészt tisztelegni szeretne a Vajda Lajos Stúdió előtt, alapításának 50. évfordulója alkalmából. A bemutatott festmények túlmutatnak a VLS aranykorán, a válogatás újabb műveket is tartalmaz.

Öntözés tavasszal

Válogatás a Műgyűjtők Klubjának gyűjteményeiből - a Vajda Lajos Stúdió alapításának 50 éves jubileumi évfordulója alkalmából.

Helyszín: Bodó Galéria és Aukciósház - 1055 Bp., Falk Miksa u. 24-26.

Kurátor: Nagy Zsófia Nóra

Megtekinthető: április 1-14 minden nap 10 és 18 óra között

Főkép: Bukta Imre: A megye legszebb fája, 2012, Kozák – Stomp Gyűjtemény

Szövegközi képek: Aknay János: Hommage a Tóth Menyhért, 2003, Völgyi-Skonda Gyűjtemény, Wahorn András: White Leo, 1999, Kacsuk Gyűjtemény, feLugossy László: Feleségem és a disznó, 1980 Kozák Stomp Gyűjtemény, efZámbó István: Love Doll, Nóra gyűjtemény