Kipakolás

Art Limes | 2022-04-12

Vámos János festőművész kiállítása.

A máshollét, egy mozgásban lévő pillanat. Ennek köszönhetően az ember saját tere és ideje kilép az “itt” és az “ott” terének és idejének leírhatóságából. Első ránézésre Vámos János képein nagyon is értelmezhető és ismerős motívumokkal találkozhatunk: ház, asztal, ablak, ágy, közelebbről megnézve a formákat viszont elbizonytalanodunk. Oda nem illő tányérok, térből kirobbanó vonalak, elfojtott káosz a kiüresedett vásznakon. A képzőművész első párkányi önálló kiállításán sajátos perspektívából tekinthetünk az otthon formálható eszményképére.
 A távollét forgataga egyfajta metamorfózist idéz elő az ember identitásában, lehetőséget teremt az objektív megfigyelésre, a hiányérzet megtapasztalására és új formák befogadására. A kiállításon Vámos János számbaveszi egyéni világképének építőelemeit, hogy eldöntse, mi az, ami marad, mi az, amit továbbad és mi az, amire a jövőben nincs szüksége. Az ismert családi struktúrák és mintaképek egymás mellé kerülnek, vagy akár felülíródnak a saját tapasztalat, az érzelmi kiteljesedés és az abból következő vágyak, igények darabjaival. Konzekvensen leegyszerűsíti a formákat, hogy lehetőséget teremtsen az egyes elemek eredőjének a megtalálásra, hogy ne mint kevert malter jelenjen meg, hanem ismerjük a  követ, amit kő követ. A szőgyéni születésű képzőművész első diplomáját a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Design Intézetében szerezte, 2020-tól pedig a Prágai Szépművészeti Akadémián tanul, Robert Šalanda osztályában. Tagja a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének. Részt vett több hazai és külföldi kiállításon. Különdíjat nyert az I. Felvidéki Képzőművészeti Biennálén és a Godot Art Fair-en.


Önálló kiállítása volt a Fest;tisztít Galériában, Otthonról Haza címmel, majd ezt követően ugyan erre a témára csoportos kiállításon vett részt a Faur Zsófi Galériában Budapesten.

A kiállítás kurátora Keszegh Ágnes, a megnyitón Leoš Janáček Ködben c. zongoradarabját hallhatjuk Fekete Tamás előadásában.