"Getting better" – Wenni Wellsandt képzőművész kiállítása

Art Limes | 2022-08-02

Újabb állomásához érkezett a Szolnok és Reutlingen között több mint tíz éve sikeresen működő művész csere program, melynek keretében nyílik meg Wenni Wellsandt képzőművész Getting better című kiállítása.

“Getting better?”

Ezen a kiállításon Wenni Wellsandt német képzőművész szülővárosa, Reutlingen magyar testvérvárosában, Szolnokon fellelt sokféle inspiráción alapuló művei láthatók.

Többek között bemutatásra kerülnek:

- A martfűi gépezetek túlméretezett képei, melyeket a világ legfeketébb feketéjével fehér vászonra  festett.                                                                                                                  

- Különféle, Szolnokon és környékén készített fotósorozatok, melyek némelyike fotópapírra, míg mások kézműves merített papírra vagy vászonra lettek nyomtatva.                               

- “Digitális festmények”, nagy méretű megvilágított led-dobozok helyi motívumokkal az állandónak tekinthető „ARANY” sorozatból …

- Egy (látszólag) absztrakt, 12 nagy fatáblára festett tájkép-objekt,, melyek látható festett hátoldala az éppen zajló háborúról szól …

- Az úgynevezett “Festképek”, a festészet és fényképészet innovatív ötvözete, mely szolnoki és reutlingeni kirakatbábukat hasonlít össze.

A művész valamennyi alkotásával elutasítja, hogy egy ún. felismerhető stílushoz kellene ragaszkodnia. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a kiállított műveket nem egy alkotó készítette! Ám könnyen fellelhetők a kapcsolódások, a „vörös fonalak”, melyek minden alkotását összekötik. Egyrészt például a rendkívül erős életrajzi kapocs.Valamennyi kiállított mű 2022 áprilisa és júliusa között készült a Szolnoki Művésztelepen, és így mindegyik Szolnokról szól! Az alkotó szinte játékos, kreatív módon az általa talált kulturális leleteket összeveti, művészileg kommentálja és kombinálja!
Másodrészt, a festészet és fotográfia konfrontációja / kombinálása. A festészet és a fényképészeti technikák kapcsolatának nyomai a kiváló holland festő Jan Vermeer koráig is visszavezethetők!
Műveivel Wenni Wellsandt ezt a történelmi hagyományt követi, minden egyes sorozatában a festészet és a fotográfia, a valóság és az absztrakció összekapcsolásának és meghaladásának új módjait keresi. Ez szinte elkerülhetetlenül vezet a munkáiban felfedezhető jelentős formai és stilisztikai eltérésekhez.
Végül, de nem utolsó sorban: Szokatlan technikák és megközelítések. Általában kerüli az ún. hagyományos technikákat és anyagokat (olaj- és akrilfesték, ecset stb.), szinte minden felhasználható, lehet vele vagy ráfesteni! Továbbá a hétköznapi festészeti módok is figyelmen kívül hagyhatók!
Az elmúlt több mint negyven évében számos (nemzetközi szintű) tárlata volt. Művei magán- és közgyűjteményekben, valamint német, francia és dán épületekben is láthatók. Művészetet, művészettörténetet, grafikát, falfestést és művészetoktatást tanult a stuttgarti és a reykjaviki művészeti akadémián!
Rengeteget utazott, főleg a világ hűvösebb tájain, hat nyelven beszél, és kb. húsz szót tud magyarul is.

 

Wenni Wellsandt  reutlingeni képzőművész Getting better? című kiállítása

A megnyitó dőpont: 2022. augusztus 5. péntek 18.00 óra

Helyszín: Szolnoki Művésztelep Kert Galéria, (5000 Szolnok, Gutenberg tér 12/12.)

Köszöntőt mond: Verebes György a Szolnoki Művésztelep vezetője

Megnyitja: Wenni Welsandt, a kiállító művész

Közreműködik: Áki Ask Wellsandt zongorán

Megtekinthető: 2022. augusztus 31-ig (h-p: 9.00 – 16.00 óráig, vagy előzetes egyeztetés szerint)

További képek