Évadnyitó sajtótájékoztató a Kabóca Bábszínházban

Art Limes | 2022-10-20

Kihívásokkal teli évad elé néz a Kabóca Bábszínház, mint minden városi kulturális intézmény, a megnövekedett energiaköltségek nem teszik tervezhetővé a szakmai munkát.

Ma még nem tudják be kell-e zárniuk, ahogyan azt sem amennyiben ez bekövetkezik, miként  lehet folytatni a munkát. A Veszprémi Petfőfi Színház Latinovits – Bujtor Játékszín merült fel lehetséges próba és előadáshelyszínként.

A színházi munkát azonban elkezdték, 2023-tól neves alkotókkal fog bővülni művészeti tanácsuk. Már megtörtént a Betyárok ideje – Gombóc, stukker újratöltve gasztroszínházi előadásuk bemutatója a VEB2023 támogatásával, a "Renhagyó terek, rendhagyó előadások" programsorozatban, így találták helyszínnek a csodálatos Folly Arborétumot. A Nyakigláb artisták a porondon produkció próbái jelenleg is zajlanak, október 28-án láthatja a nagyközönség. E két előadás Rumi László rendező munkáját dícséri. Csalimese című magyar népmeséket feldolgozó előadásuk a Magyar Kultúra Napján kerül bemutatásra, rendezője Varsányi Péter, mely premierrel az EKF Nyitórendezvény  programsorozatához is csatlakoznak. Majd ismételten egy rendhagyó előadást készítenek: a Szent Margit legendát, mely produkció a veszprémiek számára közismert Margit romoknál kerül bemutatásra. A tervezett produkció írója Szálinger Balázs, rendezője Kovács Géza. Kiemelt eseménye a színház életének a 30., jubileumi Kabóciádé Családi Fesztivál, melynek idén a Levegőben lesz a tematikája. Itt lesz látható az évad utolsó bemutatója Maxicirkuláé címmel. 

A jelen gazdasági és világpolitikai helyzetben úgy érezik, hogy az egyik legfontosabb szakmai munka az állandó partneri kör ápolása és bővítése, így a két szomszédos bábszínházzal - a győri Vaskakas Bábszínház és a zalaegerszegi Griff Bábszínház - stratégiai egyeztetést kötöttek.