Yael Rasooly - Paper Cut című előadása a Kövér Béla Bábszínházban

Art Limes | 2023-03-29

10. Színházi Olimpia a Kövér Béla Bábszínházban!

Idén 10. alkalommal kerül megrendezésre az 1995-ben a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében életre hívott színházi találkozó. A Magyarországon megrendezésre kerülő, három hónapon át tartó eseménysorozat 750 programot ölel fel. A 10. Színházi Olimpia keretében a Magyarországi Bábművészek Szövetsége a tizenkét vidéki bábszínház összefogásával Bábművészeti Világtalálkozót szervez április 9. és június 30. között.
A szegedi Kövér Béla Bábszínház több, mint 20 előadásnak ad otthont az elkövetkező három hónapban. Elsőként a Figurák Háza program valósul meg, április 14-én az izraeli Yael Rasooly Paper Cut című előadását láthatja a közönség.
Yael Rasooly izraeli születésű vizuális színházi rendező, színésznő, énekesnő és bábszínész. Paper Cut című előadása az 1940-es évek filmes világát idézve, a romantikus fantáziák megszállottságát és veszélyeit tárja fel. Nyelvezete abszurd és humoros, egy fekete-fehér világba kalauzolja a nézőt. Yael Rasooly ebben az előadásában tárgyanimációval és a papír kivágatokkal dolgozik.

Egy magányos titkárnő egyedül marad az irodában, miután mindenki más hazament. Kis zugából, régi filmes magazinok fotóit felhasználva, az álmodozások világába menekül. Ott a negyvenes évek elbűvölő filmcsillaga, és végre rátalál az ideális szerelemre. Ám ahogy a történet kibontakozik, ahogy a képzelet és a valóság összeütközik, romantikus meséje Hitchcock rémálmává válik! Ez az egyszemélyes előadás a romantikus fantáziák megszállottságát és veszélyeit tárja fel. A fekete-fehér nyelvezete a papírkivágások és a tárgyszínház “low-tech” univerzumává alakul át, abszurd, fájdalmas és humoros feszültséget teremtve.

* * * * * * *

A Bábművészeti Világtalálkozó további programjai is a bábművészet sokszínűségét hivatottak képviselni. Április 9. és június 30. között óriásbábosok, vásári bábjátékosok, marionett játékosok és még megannyi magyar és külföldi alkotó lép fel a szegedi Kövér Béla Bábszínházban.

További képek