EUM – Kis Tamás szobrai a Kápolna Galéria kiállításán

Kriskó János | 2023-04-30

A geometrikus absztrakció iránt elkötelezett, Kecskeméten élő szobrászművész, Kis Tamás legutóbbi munkáiból nyílt kiállítás április 27-én a Kápolna Galériában, EUM címmel. Noha Kis Tamás már két évtizede a Kandó Kálmán Szakgimnázium művészeti tagozatán tanít, szülővárosában ez az első önálló tárlata. A kiállítást dr. Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke ajánlotta a közönségnek.

Kis Tamás mai iskolájában végezte el a középiskolát, eredetileg keramikusnak készülve. Aztán – nem utolsó sorban tanára, Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész hatására – a Képzőművészeti Egyetemen már szobrász szakon szerzett diplomát. Egykori iskolájában kezdett el tanítani, és ma is ez a hivatás határozza meg az életét. Kecskemét határában építette fel a házát és a műhelyét, ahol a szobrai létrehozásához szükséges valamennyi munkafázist maga végzi. Amíg a ház, javarészt a két keze munkájával el nem készült, kevés lehetősége maradt az alkotásra. Ám egy ideje újra nagy kedvvel alkot, és nem túlzás azt állítani, hogy új, geometriai absztrakcióra építő munkáival rövid idő alatt átütő sikert ért el.
Az elmúlt év derekán rendeztek Kis Tamás munkáiból tárlatot a fővárosi K.A.S. Galériában, Asztrodiverzitás címmel, amely nagy szakmai visszhangot keltett, és felhívta néhány igen tekintélyes gyűjtő figyelmét is a kecskeméti szobrászra. Ennek a szakmai visszhangnak a hatására válogatták be néhány munkáját egy neves párizsi galéria kollekciójába, tehát a szobrász a nemzetközi porondra is kilépett. Mi több, egyik alkotása szerepel egy francia tulajdonú, frissen nyílt balatonfüredi képzőművészeti gyűjteményben, olyan művészek társaságában, mint Nádler István, Konok Tamás, Haraszty István és más, igen neves alkotók a kortárs hazai képzőművészek köréből. A Kis Tamástól bemutatott művet már Franciaországban vásárolta a gyűjtő.
A kecskeméti kiállításon most javarészt a tavalyi budapesti kiállításnak a darabjai  láthatók, új kontextusban, ezúttal EUM címmel. A cím a szobrász szerint az Energia – Univerzum – Művészet szavakból képzett mozaikszó. Az alkotót hosszabb idő óta foglalkoztatják az univerzum kérdései. Elsősorban az tartja fogva a képzeletét, hogy még senki sem látta, legfeljebb elképzelni próbálta meg, hogy mi lehet a végtelen világegyetemben. Hogy az univerzum létezéséről, működéséről csak nagyon korlátozottak az ismereteink. A felvetődő számtalan kérdésre Kis Tamás az alumíniumból készített plasztikái segítségével igyekszik egyfajta segítséget vagy értelmezést adni.
A művész feltételezi, hogy a világegyetem egésze, benne a földi élet is, a geometrián alapszik, hogy a mértani alapformákból épül fel minden élettelen dolog, földi körülmények között pedig minden élő szervezet is. Ezért azt valószínűsíti, hogy ha keletkezik valami új a világegyetemben, az is geometrikus formát fog ölteni. Ezeknek a gondolatoknak a tárgyi kivetülései Kis Tamás legutóbbi szobrai, az Asztrodiverzitás sorozat darabjai. Ezek a művek kivétel nélkül geometrikus alapformákra épülnek, ahol egy gyűrű, egy magforma védelmet nyújt a benne fejlődő, pszeudo-molekuláris életek számára, amelyet az alkotásokban szögek jelképeznek.

Kis Tamás filozofikus igényű gondolataival és ezekkel az izgalmas, mély értelmű szobrokkal bővíti-tágítja a mintegy 100 éve létező geometrikus absztrakció világát. Hogy egyáltalán nem eredménytelenül, arra példa a karrierjében, szakmai presztízsében bekövetkezett robbanásszerű változás. A tárlatot megnyitó dr. Lovas Dániel beszédében egyenesen azt valószínűsítette, hogy Kis Tamás kiállítása minden bizonnyal az idei év egyik legjelentősebb művészeti eseménye lesz Kecskeméten.

Az EUM című kiállítás május 12-ig látogatható a Kápolna Galéria nyitvatartási idejében, munkanapokon 13.00 és 17.00 óra között.

Fotó: Tóth Enikó
Forrás: hiros.hu

További képek