A Színházi Olimpia a Kövér Béla Bábszínházban

Art Limes | 2023-04-04

Sajtótájékoztatót tartott a szegedi Kövér Béla Bábszínház a 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló programjairól.

Egy rövid és humoros jelenetsor után Kiss Ágnes, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója elmondta: „A Magyarországon megrendezésre kerülő, három hónapon át tartó eseménysorozat 750 programot ölel fel. 58 országból, 400 társulat 7500 fellépője érkezik hazánkba. A 10. Színházi Olimpia keretében a Magyar Bábművészek Szövetsége a tizenkét vidéki bábszínház összefogásával Bábművészeti Világtalálkozót szervez április 9. és június 30. között. A 12 vidéki bábszínház az összefogás jegyében, triolákba szerveződve vesznek részt a programsorozaton. Színházunk a békéscsabai Napsugár Bábszínházzal és a kecskeméti Ciróka Bábszínházzal együtt a dél-keleti triolába tartozik.”

A Kövér Béla Bábszínházba először a Figurák háza program keretén belül az izraeli Yael Rasooly érkezik Paper Cut című előadásával április 14-én 19 órakor. Yael Rasooly egy vizuális színházi rendező, színésznő, énekesnő és bábszínész, aki előadásában az 1940-es évek filmes világát idézi meg.

A Bábművészeti Világtalálkozó második állomása a Határtalanul program lesz. Kiss Ágnes közölte: „Május 13-án 17 órakor Écsi Gyöngyi vágsellyei születésű lelkész, népdalénekes, bábszínész Szőlőszem Kálmán előadásával érkezik hozzánk. Az előadás a népmesei elemekre épít. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek az interaktív, új formákkal dolgozó, új irányokat kereső előadásokon kívül találkozzanak hagyományos népmesei elemekkel tűzdelt vásári játékokkal is.”

A találkozó harmadik része a Szervusztok, Pajtikák! címet viseli. A négy hétvégén át tartó eseménysorozat első hétvégéje a Tengerhab Gyereknap lesz. „Május 26-28. között óriásbábokkal, az ukrán Art Prom V.O.S.A. világító vízi lényeivel, a felvidéki Écsi Gyöngyi vásári bábjátékával, Irene Vecchia Pulcinellájával és a spanyol Guixot de 8 mechanikus
játszóterével készülünk a legkisebbek és a legnagyobbak számára – emelte ki Kiss Ágnes. – Június 3-án és 4-én a 7vége a Vasmacskához eseményünkre várjuk Önöket a bábszínházunkba. Keresztes Nagy Árpád Krisztus urunk és a furulya című előadása, Matija Solce Pulcinella, Danny Bain és Ágoston Béla Mesekoncertje lesz látható. Június 17-én egy különleges performanszot láthat a közönség. A spanyol La Baldufa Teatro egy Zeppelinnel járja végig Szegedet és ejti ámulatba az arra járókat. A Szervusztok, Pajtikák! utolsó állomása a Szentivánéj – Bábszínházak éjszakája – Múzeumok éjszakája lesz június 23-25. között. Itt lesz velünk a Karramoto Társulat, Sarkadi Bence, Bruno Leone es Sofie Krog is. Örömmel tölt el minket, hogy ilyen sokszínű programmal készülhetünk a közönségünknek.”

A sajtótájékoztató végén Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja átadta a Színházi Olimpia zászlaját Kiss Ágnesnek, a Kövér Béla Bábszínház igazgatójának.

Fotó: Company La Tal Carillo