雕刻師和布袋戲團介紹: A fafaragó mester és a bábtársulatok bemutatkozása

Art Limes | 2023-06-02

許協榮/協榮雕刻社 Hszü Hszie Zsung/ Hszie-Zsung Fafaragó Stúdió.

Első generációs tajvani bábkészítő és faragómester. Alkotói pályája kezdetén főleg kínai stílusú bábokat készített. Mielőtt bábkészítő és faragómester lett agyagszobrokat, valamint isteneket ábrázoló szobrokat készített, a faragás technikáját ananászokon tökéletesítette. Élénk fantáziáját tükrözik bábjai, amelyeknek mindegyike különleges személyiséggel rendelkezik és a tajvani kultúra fontos ismertetőjegyeit hordozza magán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hszie Zsung, valamint Csung Zsen Pi a Hszin Hszing Ko Bábtársulatból egy fontos, mérföldkőnek számító új darabot hoztak létre. A „Pik-cö-ong, a hős” darab kedvéért forradalmian új, addig még nem látott, új stílusú bábok kialakítását kezdték el. A darab kedvéért Hszü Hszie Zsung több, mint 100 bábfejet faragott ki, ennek is köszönhető, hogy innentől őt a tajvani aranyfénykori potehi bábkészítőmesterek apjaként emlegetik.

 

 

 

 

 

 

 

Hszü Hszie Zsung második fia Hszü Csin Pang. Általános iskolás tanulmányai befejezése után édesapjától tanulta meg a bábfaragás mesterségét. Magas intelligenciája és kiváló megfigyelőképessége már kiskorában megmutatkozott, ezen felül édesapja, Hszü Hszie Zsung alkotói tehetségét is örökölte. 2022-tól Tajvani Csanghua megyéjében mint immateriális kulturális javak őrzőjeként jegyzik.

新興閣掌中劇團Hszin Hszing Ko Potehi Társulat

A Hszin Hszing Ko Társulat Tajvanon több, mint 190 éves múltra tekint vissza. 1953-ben, az ötödik generáció tagja, Csung Zsen Pi „Pik-cö-ong, a hős” című műve jelentette a tajvani potehi aranyfénykor éra kezdetét. A darab a későbbi potehi előadások keletkezésére hatalmas befolyást gyakorolt. Ebben a korban az előadás számos eleme (például a színpad és a zene) újításon esett át, valamint vizuális effektusokkal gazdagították a darabokat. Ezek a változások a mai napig megmaradtak és a tajvani templomokban bemutatott potehi előadások szerves részei.

1980-tól kezdve a tajvani potehi előadásokat külföldön is népszerűsítik. A társulat eddig számos országba vitte el előadásait és a világ minden táján sikerült hátrahagyni a tajvani kultúra lábnyomát. A Hszin Hszing Ko Társulat 1998-ban Magyarországon is járt, ahol többek között fellépett a Győri Nemzetközi Bábfesztiválon, Budapest város alapításának 125. évfordulójára rendezett ünnepségen, a 11. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválon és a Nyírbátori Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválon is. Csung Zsen Pi mesterre mély benyomást tett a pécsi bábszínház élettel teli ragyogása, Tajvanra való visszatérése után aktívan támogatta egy hasonló, tajvani bábművészeti fesztivál szervezését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

光興閣掌中劇團A Kuang Hszing Ko Potehi Társulata

A társulatot Cseng Vu Hsziung alapította, aki 1952-ben lett a Hszin Hszing Ko bábtársulat tanítványa. Csung Zsen Pitől tanulta meg a „Pik-cö-ong, a hős” című bábsorozat csínját-bínját. Később a második generációs Cseng Cseng Lung vette át a társulat vezetését, aki a potehi előadásokban is előszeretettel alkalmazza a modern bábszínházi darabokban gyakran használt multimédiás hang- és fényeffekteket.

 

 

 

 

 

 

 

三昧堂創意木偶團隊Samadhi Tang Kreatív Bábtársulat

Tajvani potehivel foglalkozó kreatív társulat. A különböző területekről érkező társulattagokat a potehi iránti közös szeretetük köti össze. A csapat tagjai a jelmezeket, a bábok ruháját, a darabokban használt harci fegyvereket saját maguk tervezik. A szereplők neveit is ők adják, az előadások, a formatervezés, a marketing, valamint a rendezvények szervezése is mind az ő kezük munkáját dicsérik. 2021-ig több mint 220 saját tervezésű és gyártású bábművészeti előadást mutattak be.

A 10. Színházi Olimpia keretében a Bóbita bábmúzeuma egy különleges tárlatot lát vendégül: tradicionális kínai és tajvani kesztyűsbábok révén ismerhetjük meg a Távol-Kelet kesztyűs bábszínházi világát.

AzAranyfényű bábok- tajvani kesztyűs bábokkiállítás 2023. április 24- október 29-ig tekinthető meg a Bóbita Bábszínház bábmúzeumában.

További képek