KÖSZÖNET ÉS TISZTELGÉS

Papp Melinda | 2024-01-04

A 2023-as esztendő karácsonyán nyugalomba vonulása alkalmából köszöntöttük Bódi Róbertné Kövecses Annát, a Bóbita bábtervezőjét és készítőjét.

A bábos szakmában mindenki által ismert Ancika pécsi születésű, tanulmányait is szülővárosában végezte. 1975 szeptemberétől a pécsi Zöldért Vállalatnál dolgozott 13 évig mint kirakatrendező és dekoratőr. A munka mellett Budapesten elvégezte a Kirakatrendező- és Dekoratőr Iskola levelező szakát, amely emelt szintű szakmai képzést adott.

Több kirakatversenyen vett részt kiváló eredménnyel.

1988. augusztus 1-jén érkezett a Kós Lajos vezette Bóbita Bábszínházba, melynek ezidáig  aktív tagja volt, illetve 2014-től a társulat Örökös Tagja. 2010-ben ő lett a "HANG GÁBOR DÍJ" tulajdonosa a társulat titkos szavazatai alapján.

A Bóbitában töltött 35 esztendőben év alatt az összes produkcióban részt kivitelezőként vagy tervezőként, gyakran szcenikusként.

Első tervezése a Bóbita Bábszínház számára a „Profán misztériumjáték” volt 1994-ben, napjainkig 9 előadást tervezett anyaszínházában társalkotóként vagy önállóan (1999. Tótágas, avagy bolond mesék, 2003. A három narancs szerelmese, 2008. A 3 kismalac és a farkasok, 2010. Hófehérke, 2012. Csalafinta Karagöz, 2012. Zimmezum, 2016. Édes Élet Cukrászda, 2019. Ki lakik az asztal alatt?)

A Pécsi Harmadik Színház 2012-es "Csipkerózsika" című előadása is az ő tervezői munkája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Több magyarországi  hivatásos bábszínház és független társulat, előadóművész előadásaihoz is tervezett, illetve készített díszletet, bábokat, többek között a szombathelyi Mesebolt Bábszínháznak (A rászedett kísértetek, Bajmóka a táltos kecske), a veszprémi Kabóca Bábszínháznak (Kél egy-egy árnyék), a miskolci Csodamalom Bábszínháznak (Karagöz, a csalafinta pék) és a békéscsabai Napsugár Bábszínháznak (Sosemvolt Cirkusz), de a  párizsi Compagnie des Inachevés vagy a szekszárdi Deutsche Bühne is felkérte őt tervezésre.

2015-ben a Bóbita és a Pannon Filharmonikusok közös projektjeként a Kodály Központban báboperaként színre vitt Georg Lickl-mű az egyik legkedvesebb és legkülönlegesebb tervezése.

Több előadáshoz plakáttervet is készített, valamint rendszeresen végzett grafikai munkákat az aktuális előadásokhoz.

2000-ben a „Tótágas, avagy bolond mesék” című előadás terveiből nyílt önálló kiállítása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, 2016-ban a „Dekor 2 - A kirakatrendező és dekoratőr oktatás jubileumi kiállítása"-n vett részt  a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. 2020-ban Nagy-Kovács Gézával, állandó bóbitás alkotó- , tervezőtársával volt életmű kiállításuk „Kétszer 30” címmel. 

Ancika gyakran mondja, mennyit köszönhet mestereinek, Kós Lajosnak és Orosz Klaudiának, akiktől a bábos, képzőművészeti, vizuális tudás mellett szemléletet és gondolkodásmódot is tanult. Mi, bóbitások, bábosok pedig szavakba foglalni nehéz, mennyi mindent köszönhetünk Bódiné Kövecses Annának: a mindenkori és mindenek feletti szakmai minőség mellett emberséget, jóféle csípős humort, arányérzéket…

Ígérete szerint továbbra is számíthatunk szakmai tapasztalatára és segítségére bölcs tanácsadóként.

Köszönjük, Ancika!

Fotók: A három kismalac, A három kismalac, Hamupipőke,  Piroska és a farkas, Lickl bábopera, Csalafinta Karagöz

 

További képek