Kemény Henrik 99

Art Limes | 2024-01-17

A 20. század legnagyobb Vitéz László játékosa ezen a napon töltené be életének 99. évét. Az emléknap kiemelt eseménye, a Kemény Henrik anekdotái és arcai című kiállítás.

Kemény Henrik 99 címmel emléknapot szervez  − a híres bábművészt megidézve −  január 29-én a Vojtina Bábszínház. A 20. század legnagyobb Vitéz László játékosa ezen a napon töltené be életének 99. évét. Az emléknap kiemelt eseménye, a Kemény Henrik anekdotái és arcai című, 16 órától nyíló kiállítás a mesélő bábos ezer arcát mutatja be. A tárlat a bábszínház Kossuth utcai játszóhelyén már meglévő Világközép kiállításhoz társul.

Kemény Henrik mestere volt az emlékképekből szőtt történetmesélésnek. Ha elkezdett mesélni, olyan volt, mintha megnyílt volna benne egy addig rejtett „filmtekercs” doboza. Saját élményeit is a család és a ligeti mutatványosok közösségének, kultúrájának, értékrendszerének szűrőjén keresztül láttatta, hisz a budapesti Népligetben 1927-től 2011-ig állt a Korngut-Kemény család Bódéja, a Kemény Bábszínház.  Kemény Henrik − a fotógyűjteményét nézegetve − szeretett és tudott is mesélni. Ízesen, hevesen, el-elkalandozva, szinte belezuhanva a képekbe. A beszéd is olyan médium volt számára, mint a bábuval való játék. Mindig mesélt és mindig szem előtt tartotta a közönségét.

A kiállításhoz kísérőrendezvényeket, bábelőadásokat is szervezett a Vojtina Bábszínház.  14 óra 30 perctől újra megküzd ellenségeivel a Malombonyodalomban a palacsintasütőjével felszerelkezett Vitéz László, 17 órától pedig Nizsai Dániel színész, bábszínész A bábjátékos című előadásával egy különleges ember mozaikos portréjával emlékeznek a Mesterre. A bábjátékos igaz mese sikerekről, viszontagságokról, hősökről, családról és mindenekelőtt a színház, a játék csodájáról.

A két előadásra (Malombonyodalom, A bábjátékos) 99 Ft-os egységáron válhatók jegyek a Vojtina Bábszínház jegypénztáraiban. 

Az Emléknap programja:

14.30 – Vitéz László – Malombonyodalom

Baditz Dávid ünnepi bábelőadása Kemény Henrik tiszteletére a Vojtina Bábszínház Kossuth utcai játszóhelyének Szabó Magda Termében

 

16.00 – Kemény Henrik 99 - Kemény Henrik anekdotái és arcai

Kiállításmegnyitó a Vojtina Bábszínház Kossuth utcai játszóhelyének előterében

Köszöntőt mond: dr. Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere és Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója

A kiállítást megnyitja: Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke

 „Mennyi lükeség történt velem!” - Kemény Henrik történeteiből olvas fel Hajdú Péter, Baditz Dávid és Mercs Máté Péter

(Kemény Henrik: Életem a bábjáték bölcsőtől a sírig - Egy vásári bábjátékos, komédiás önarcképe. Korngut-Kemény Alapítvány, 2012., Lejegyezte: Láposi Terka)

Zene: Czapp Ferenc

17.00 – A bábjátékos - Nizsai Dániel bábelőadása Kemény Henrik emlékére (Kolibri Bábszínház, Budapest) a Szabó Magda Teremben