Mundruczó Kornél Kafkát rendez Marseille-ben

| 2015-12-02

Mundruczó Kornél Franz Kafka elbeszéléseire épülő A fegyencgyarmaton című rendezését mutatja be pénteken a marseille-i Európai és Mediterrán Civilizációk Múzeuma (MuCem).

Az intézmény színházi programjában bemutatkozó és a múzeum tárgyaihoz készült darab szereplői Monori Lili és lánya, Székely Rozália, dramaturgja Büki Dóra, Kafka gépezetét Ágh Márton tervezte - olvasható a Proton Színház által az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.
Az előadásban két ember találkozik Marseille kikötőjének tranzitzónájában: egy utazó és egy tiszt. Az utazó állandó idegen, aki falat épít mindenhol; a tiszt egy különleges, már megrongálódott gépezetet üzemeltet évtizedek óta. Kérdések nélküli igazságot szolgáltat embertelen módszerekkel. Egyfajta védelem, akárcsak az örök időktől fogva folyamatosan épülő fal.
A darab olyan kérdéseket feszeget, hogy vajon egy jogtalan eljárás, egy megszokott ítélet-végrehajtás esetében meddig követhetőek a hagyományok, illetve, hogy a hit mikor válik elvakulttá és vezet személyiségtorzuláshoz.
A Proton Színház előadása Franz Kafka A fegyencgyarmaton és A Kínai Fal építése című novelláira épül.
"A Proton Színház már évek óta kapcsolatban áll a marseille-i MuCEM-mel, de csak most jött el az ideje annak, hogy együtt is tudjunk dolgozn” - idézi a közlemény Mundruczó Kornélt.
A rendező elmondta, újdonság volt számára, hogy múzeumi tárgyakhoz készíthetett előadást.
”A fő inspirációt az előzetes terepszemle során látott ülő férfi szobor jelentette, egy kortárs ikon, egy állandó megfigyelő, hős és antihős egy személyben, ő Kafka főhőse, akinek szándékai kiszámíthatatlanok" - fogalmazott a rendező.
A marseille-i előadásokat követően a Proton Színház Magyarországon is szeretné bemutatni a produkciót.

MTI