III. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé Győrben

| 2015-12-20

Több, mint száz alkotást válogatott be a zsűri az idei Láthatatlan/Látható In/visible című Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé tárlatára. A kiállításra professzionális alkotók, és a képzőművészeti felsőoktatás tanulói nyújthattak be pályaműveket.

Győr városában a négy évtizede sikeresen működő képgrafikai műhely workshopjai és a közel hat évtizedes múlttal rendelkező Nemzetközi Művésztelep mellett a legjelentősebb kortárs művészeti esemény a magyar és külföldi friss tendenciákat bemutató csoportos kiállítás, a Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé.

A kétévente, páratlan években, változó tematika szerint megrendezésre kerülő nemzetközi, képzőművészeti seregszemle, a rajzművészet és a képgrafika eljárásait hivatott bemutatni saját tervezésű és kivitelezésű alkotásokkal. Az idei évben több, mint kétszáz pályaművet fogadott a zsűri, amelyek közül – ahogy Herpai András művészettörténész a Győr Plusz kérdésére elmondta – nem volt olyan könnyű kiválasztani a kiállításra bejutott alkotásokat, hiszen mindegyik nagyon izgalmasra sikerült. Ennek megfelelően a díjazás is nehéz feladat volt. A szakmai zsűri eredménye alapján elismerő oklevelet kapott Grudl-Turi Gábor, Nguyen Lan Lilla, Börövz Petra, Benyovszky Zsuzsanna Virág, és Kárpáti Gergely. A művészeti felsőoktatásban hallgatók közül a legjobbnak Bányai Anna munkáját választották.

A 2016-os Győri Nemzetközi Művésztelepre pályaműve alapján Johana Chrienová és Kristýna Smrčková kapott meghívást, míg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítási lehetőségét Barta János érdemelte ki.

A III. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé abszolút fődíját Dobó Biankának ítélte oda a zsűri.

Az eddigi biennálékhoz hasonlóan, a 2015-ös pályázat kiállított alkotásaiból is katalógus készül majd, melynek ünnepélyes átadásáról természetesen mi is beszámolunk majd. A tárlatot 2016. január 31-ig tekinthetik meg az Esterházy-palotában, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotó: Marcali Gábor

További képek