VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

| 2016-03-16

„Isten, hazánkért térdelünk elődbe…” – Magyar és magyarországi szentek
Az aktuális felhívásra ezúttal 222 művész 222 alkotást adott be, amiből a zsűri február 16-án összesen 122 alkotó 122 db művét javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni.

A VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále témája: magyar és magyarországi szentek. Választásunkat részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés indokolja, de ennél is fontosabb kiemelni, hogy a magyar és magyarországi szentek (és természetesen a boldogok) életútja, tevékenysége évszázadokon keresztül egyik legfontosabb kapcsolódási pontjaink voltak az európai kultúrához, egyfajta láthatatlan diplomáciai hálózatot biztosítva Skóciától Bizáncig, Portugáliától Lengyelországig. Mindamellett többségük hazánk önfeláldozó patrónusai is voltak, ahogy arra az alcímben is utalunk a népszerű népének (eredetileg Mentes Mihály papköltő verse) kezdősorával: „Isten, hazánkért térdelünk elődbe…”. S azt se felejtsük el, hogy e szentek történetei, gondolatai már eddig is mennyi kiváló művészt inspiráltak. Abbéli reményünket, miszerint napjaink alkotóművészei is szívesen fordulnak a magyar szentek legendáihoz, igazolta a jelentkezők nagy száma.

Az első nyolc biennálén összesen majd’ ezer, egészen pontosan 980 alkotás kerül(t) bemutatásra az aktuális zsűrizések után a Cifrapalota falai között, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról. (Ráadásul a közönség is szívesen látogatta / látogatja.) 2002-ben rendeztük meg az I. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét, s az első alkalomra a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választottuk. 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét „adtuk fel” a művészek számára.

Az elmúlt 16 év során a Kecskeméti Képtár (jelenlegi nevén a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteménye) fő tevékenységi és gyűjtőköre a keresztény tematika jegyében alakult. A biennálékhoz kötődően ugyanis sikerült – elsősorban a művészek felajánlásainak köszönhetően – egy, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, speciális gyűjteményi egységet is létrehozni Kecskeméten. Ebből a folyamatosan növekvő, jelenleg már 355 tételnyi kollekcióból több helyen is bemutathattunk egy-egy válogatást a kortárs hazai keresztény tematikájú művészet legjobb alkotásaiból, így a legutóbb, 2015-ben például a budapesti Szent István Bazilika lovagtermében, ahol több mint 56 ezren tekintették meg.

A gyűjtemény szerencsére tovább növekszik, a nyolcadik biennáléra beadó művészek előzetes felajánlásainak köszönhetően legalább 44 alkotással fog gyarapodni, ami azt is mutatja, hogy 2016-ban is hatalmas érdeklődés kísérte a biennálét.

 

 

 

 

Megnyitó: március 22., kedd 13 óra

Megnyitja: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját átadja: Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, az MMA rendes tagja

Kecskemét MJV város díját átadja: Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét MJV polgármestere

A kiállítás rendezője, a biennále alapító kurátora: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a KKJM Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője

Közreműködik az Aurin Leánykar, vezényel Durányik László Csokonai-díjas karnagy

Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum – Cifrapalota

 
Mellékelt reprók:
AKNAY JÁNOS Szent Naum, 2010, fa, vászon, akril, 70x50 cm
CSÁJI ATTILA Agnus dei (részlet: Szent László), 2009, fénybox, 80×60 cm
HAGER RITTA Patrona Hungariae, 2000, kárpit, festett, varrt, egyéni technika, 300x330 cm
KUSTÁR GÁBOR Szent László szekere, 2016, vegyes technika, 45×15 cm
ZELENÁK KATALIN „Könny és áldás” – Szent István kárpit, 2000, gyapjú, selyemszál, aranyszál, francia gobelin, 137,6×138 cm
 
Repró a meghívón:

BARDÓCZ LAJOS Szent László legenda (A Tordai hasadék keletkezése), 2013, papír, pác, pitkréta, 64x46,5 cm

Versenyen kívül két epizód is szerepel a Jankovics Marcell által írt és rendezett Mondák a magyar történelemből című animációsfilm-sorozatból.

További képek