Akinek a lába hatos

Tamás Dóra | 2016-06-07

A prágai magyar Iglice Egylet meghívására érkezett a Magyar Kulturális Intézetbe Varró Dániel József Attila-díjas költő. A NEM, NEM, HANEM című interaktív gyerekprogramján - június 06-án - Varró-versek, mondókák hangzottak el, és a játékoké volt a főszerep. Az alábbiakban Tamás Dóra köszöntője olvasható.

Szeretettel köszöntjük Prágában Varró Dánielt, az egyik legismertebb kortárs költőt, műfordítót, aki népszerűségét humorának, játékosságának és lenyűgöző formakészségének köszönheti.

A Boci, boci, tarkára írt stílusparódiája révén került be a köztudatba, melyben ismert szerzők hangján szólaltatja meg a gyerekdalt: például Shakespeare: Az vagy nekem, mi tejnek a tehén”; Puskin: „Én rágok levelet meg ágat”; Ady: „Álltam a Pusztán, álltam állván / kérődzve, bőgve, búsan, árván”.

Felnőtteknek szóló kötetein túl, mint amilyen az 1999-ben megjelent Bögre azúr vagy a későbbi Szívdesszert, több könyvet írt gyerekeknek is. Nagy sikerű verses meseregényét, a Túl a Maszat-hegyent musical és hangoskönyv formájában is élvezheti a közönség. Kisgyermekei révén számos mondókás-könyvet is írt, amelyekben a kicsikkel való élet meghatározó elemeihez ad verses aláfestést a szülőknek: ilyen például az öltöztető apukáknak Kosztolányi stílusában: „Lásd, kisfiam, ezt rád mind feladom most”; altató: „Kisbaba, kisbaba, vicces fej, / cukipofa fejedet biccentsd el!; vagy a dackorszak végét ünneplő vers: „Lassan hozzá kezdünk szokni, / hogy a lábunkon van zokni.”

Tankönyvekbe is bekerült gyerekversei vitákat, sőt felháborodott hozzászólásokat váltottak ki; sokan nem értik, hogy a gyerek attól még nem fog konnektorba nyúlni, hogy egy vers gyerekszereplője erről fantáziál. Ízlések és szemléletmódok ütköző terepévé vált - hogyan és mennyire van helye a groteszknek vagy az abszurdnak a gyerekek világában és a gyerekeknek szánt irodalomban; milyen elvárásai vannak az embereknek egy tankönyvbe kerülő verssel szemben, és egyáltalán: mitől vers egy vers?

 

Remélve, hogy talán erre is választ kapunk, átadom a szót a költőnek.

 

Tovább a galériába

További képek