A 2016-os könyvhétre megjelent Novák János "A csellós kolibri" című könyve

| 2016-06-08

Dajka Margitról, Cseh Tamásról, és számos népszerű színészről, zenészről is olvashatnak Novák János új könyvében, A csellós kolibriben. A Kolibri Színház igazgatójának önéletrajzi kötetéből kiderült, hogy hogyan élte meg az 1956-os forradalmat egy orvos család, milyen volt magyarként zenésznek tanulni Münchenben az 1970-es években, és miként született a gyerekek máig nagy kedvence, a Bors néni.

Zeneszerzőként, Cseh Tamás zenész társaként, játékmesterként, rendezőként is sokaknak ismerősen csenghet Novák János neve, aki 24 éve vezeti Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházat.Új könyve, "A csellós kolibri" megírására néhány évvel ezelőtt egyik munkatársa biztatta. Egy másik kollégája, a Kolibri Színház népszerű Bors nénije, Molnár Piroska pedig segített neki abban, hogy megjelenhessen. Novák János azt mondja, „ez az írás nem hivatalos dokumentum, nem beszámoló, nem levél, de nem is partitúra lesz". Akkor mégis, micsoda? A kérdésre a könyv színes történetei adnak választ. Az ötvenes évekből induló „mese” örökké kíváncsi elbeszélője, sose felejt el nézelődni.

„Amikor leküldtek a boltba, vagy mentem haza az iskolából, ha tehettem, megálltam a fémöntödés pinceablakánál. Magas, kövér fiatalember volt, kormosan, atlétatrikóban nyitogatta lent, a pinceablak előtti asztalon az öntőformákat, amelyeket vasfogóval vett ki a tűzből. Kocogtatta a kereteket, és ecsettel addig sepregette, amíg előtűntek a bizsuk és a strasszok a homokból. Nem tudtam betelni a látvánnyal. Hálás vagyok, hogy soha nem szólt hozzám, hagyta, hadd nézzem, amíg csak akarom. A bámészkodáshoz ma is kedvet érzek, de felnőttként nehezebb észrevétlenül állni, és nézelődni” - írja Novák János a kötetben.

A könyv azoknak is izgalmas lehet, akik személyesen nem ismerik a szerzőt, de vonzódnak a művészetekhez, szeretik a művészekről, a művészvilág kulisszatitkairól szóló beszámolókat, akiket megnevettet a fanyar humor, és akik szeretik a régi Budapestet. A sok kis mozaikdarab egy izgalmas életmesévé áll össze, valahogy úgy, ahogy Nemes Nagy Ágnes Bors nénijében. A születésnapi köszöntő igazából csak egy jó ürügy, mert a lényeg az odavezető titkos úton, a harminchárom ablak mögött, és a futóbabok között van valahol…

 

2016. június 7-én kedden, 18 órakor az Ab Ovo Kiadó öt  könyvét mutatták be az Újlipótvárosi Klub-Galériában, köztük Novák János " A csellós kolibri" című kötetét is. (készítette: Kecskeméti Gábor)

Radnóti Miklós - Eső esik, fölszárad című  verse Novák János előadásában.

Forrás: Origo.hu

Fotók: Novák János facebook oldal

További képek