KASZ+ 2016 – XIII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion

| 2016-07-06

Az elmúlt években a KASZ alkotóműhelye - a speciális acélszobrászat továbbfejlesztése mellett- tudatosan nyitott a képzőművészet többi ága felé. 2013 óta több festőművész, grafikus, fotós használta ki a lehetőséget, hogy a képalkotás terén is kiváló művekkel gazdagítsák a szimpoziont.

A szerencsésnek mondható tizenharmadik alkotótáborunkat tíz művész részvételével rendezték meg.
A szobrász szekció munkájában Nagy Csaba képzőművész, Majoros Gyula képzőművész, Plank Antal szobrászművész, Dóra Emese szobrászművész, Demcsák Dóra Vanda szobrászművész, Brzózka Marek szobrászművész, Csurka Eszter képzőművész vett részt. A festő-, képzőművész szekciót erősíti Piszmán Lilla festőművész, Mátyási Péter festőművész, Šin Oliver képzőművész.
 
A művészeknek az idei alkotói munkához is némi koordinációt adtak két témajavaslattal:
 
JÁTÉKELMÉLET
A játékelmélet leginkább a matematikához sorolt tudományág, mely az utóbbi évtizedekben nyerte el jelentőségét, lett közgazdasági, társadalmi elemzések, az élet különböző területeinek egyik vizsgálati módszertana. Úgy tartják, a játékelmélet a stratégiai problémák elmélete. Foglalkozik azzal kérdéssel is, hogy mi a racionális viselkedés olyan helyzetekben, ahol minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek lehetséges választása.
A játékelmélet alapjait Neumann János fektette le, ahogy a magyar tudósoknak napjainkban is meghatározó a témában betöltött szerepe. Most pedig a képzőművészek adhatnak játékos értelmet az elméletnek.
 
EREDETISÉG
A származás, a forrás a vizsgált gondolat egyik alapja. Honnan ered, jön, hol kezdődik, milyen kultúrát képvisel? Megannyi elgondolkodtató aspektus, kifejthető mondandó. Ugyanakkor tehetünk összehasonlítást is, valóban új, vagy csak újszerű az általunk megálmodott mű. Provokációnak is mondható ez a témafeltevés, célunk az eredeti forma, a forradalmian új mondandó megtalálása. A művész ki tudja-e hozni önmagából a nóvumot, vagy a már látottat, az egyszer már megtapasztaltat alakítja sajátjára. Bízunk az egyéni, máshoz nem hasonlítható művek megszületésében!
 
Mindkét téma párhuzamba állítható a KÉSZ Csoport fejlesztések, újítások, kreativitás iránti fogékonyságával. A cégcsoport 2016-ot az INNOVÁCIÓ évének nyilvánította, ilyenformán a KASZ+ 2016 is részese lehet ennek a stratégiai gondolkodásnak.
 

Az alkotótábor ideje alatt született munkákat 2016. július 8., péntek 17.00 órakor mutatják be az érdeklődőknek.

Köszöntőt mond: ÁRVAI ISTVÁN szervező.

A kiállítást megnyitja: OLTAI KATA művészettörténész, kurátor.

Helyszín: Kecskemét, KÉSZ Ipari Park, 12-es csarnok, Wéber Ede utca, vagy Izsáki út 8.,. (Az ipari parknak két utcáról is van bejárata.)

Zenével kísér(t): VASTANGÓ [Szurcsik József, Munkácsy-díjas képzőművész - basszusgitár, Kopasz Tamás, Munkácsy-díjas képzőművész - gitár, Ulrich Gábor, Balázs Béla-díjas képzőművész – ütőhangszerek, KASZ-tagok]

A KASZ+ 2016 alkotói: Nagy Csaba képzőművész • Majoros Gyula képzőművész • Plank Antal szobrászművész • Dóra Emese szobrászművész • Demcsák Dóra Vanda szobrászművész • Brzózka Marek szobrászművész • Csurka Eszter képzőművész • Piszmán Lilla festőművész • Mátyási Péter festőművész • Šin Oliver képzőművész.

A kiállítás 2016. szeptember 2-ig tekinthető meg, naponta 8.00 – 17.00 óra között.

 

Ahol az acél találkozik a művészettel - A kecskeméti KÉSZ Ipari Parkban található K-ARTS Művészeti Kft. gyűjteményének bemutatkozó videója.

 
 
Fotó:K Arts

További képek