Sziget 2016 | Art of Freedom

| 2016-07-14

A Sziget Fesztivál szervezői összegyűjtötték az Art of Freedom eddigi legizgalmasabb alkotásait, látványtervtől egészen a megvalósításig. Az idei pályázatra fantasztikus új tervek érkeztek, alig várják, hogy valóra váltsák és megmutathassák Sziget 2016-ra látogatóknak!

Chillagszemű Juhász 
Jap-Yap team

        

Az alap ötletünk az volt, hogy egy olyan pontot alakítsunk ki a fesztiválköztársaság területén ahol a fesztiválozók a nap bármely szakaszában lepihenhet. Amellett, hogy menedéket nyújt a pihenni vágyóknak az épület színes foltja a fesztivál területének. Az öltetett a magyar népmesék világából merítettük, amelyet próbáltuk kortárs formába önteni. A formavilág egy stilizált koponya formán alapszik, amely hangulatát a rajta megjelenő grafikák törik meg. A koponyán található stilizált bajusz és szem minta illetve a belső térben lévő csillagképek foszforeszkáló festékkel készültek így az objektum éjszaka is látványos elem az adott környezetben.

 

Color Cube
Hardboyhang

        

A COLOR CUBE megteremti annak a lehetőségét, hogy a fesztivál látogatói mozgásigényüket levezessék, lenyújtsák az előző napi fáradalmakat.  Az eszköz profi sportolókkal együttműködésben lett kifejlesztve. Az eszköz segítségével mindkét nem számára könnyen kialakíthatóak állások és testhez álló gyakorlatok. A saját testsúlyos úgynevezett calisthenics  gyakorlatok egyre jobban terjednek a fiatalok körében, amit az ehhez hasonló eszközök is elősegítettek. 

Négyszögletű Kerekerdő

WIRE - Bakos Lilla, Donáth Áron, Győrik Ágnes, Simon Zoltán

 

        

Az installáció a természet és az indusztriális világ közötti feszültséget mutatja be. Ebben az alkotásban egy stilizált facsoporton keresztül szemléltetjük ezt a küzdelmet drót és faágak segítségével. A drótból formált geometriai testek az ember alkotta ipari világot az ebből kifelé törekvő gallyak pedig a természetet jelképezik. A természet erőit az ember által készült dolgok nem tudják uralni, az élővilág mindig megtalálja a maga útját, ezt láthatjuk a drót rácsain keresztül minden irányba kibújó gallyaknál is. Az installáció egyes elemei külön-külön is szemléltetik ezt az örökös küzdelmet, de emellett a facsoportot úgy terveztük meg, hogy egy bizonyos pontból az elemek egy hatalmas négyzetté formálódnak. A más és más alakú testekből kialakult négyzet egyértelműen szimbolizálja azt a globálisan összeadódó indusztriális rendszert, ami a világunkban uralkodni próbál, de ebből az egyesült nagy erőből is még mindig sikerül utat törnie a természetnek.
Fontosnak tartjuk a világot, amiben élünk és a természetet, ami életben tart bennünket. Szeretnénk, ha visszaszorulnának a természetet elnyomó ipari hatások.
 

Pillekő arcok
Pillekő Projekt

        

A Pillekő Antal Csaba alkotó szellemi műhelyében formálódott innovatív környezetvédelmi technológia, amely lenyomata korunk társadalmi, gazdasági és környezeti állapotának, problémáinak és egyben lehetőségeinek. Célja egy civil mozgalmon keresztül a szemléletváltás elősegítése, közösségi műalkotásokkal és a jövő épített környezetének létrehozásával. Maga a pillekő egy PET palackokat újrahasznosító technikával készülő építőanyag. A belőle készült utcai műtárgyaknak, játszótéri felszereléseknek használt PET palackokból álló magja van és változatos formákat lehet belőlük kialakítani. Az elkészült könnyű formákat természetes ásványok keverékéből készült bevonattal fedik be, ami kiváló felületet ad a kreatív, művészi festészetnek. A tárgyakat gyermek közösségek készítik felnőtt instruktorok segítségével. A létrehozott játszó- és rekreációs tereket a helybeli építők tartják fenn és gondozzák, ami közösségfejlesztő hatású. 2006-tól országszerte 900 db pillekövet készítettek el közel 9500 gyerek, felnőtt és önkéntes lelkes közreműködésével. A felhasznált PET palackok száma eléri a 100.000 db-ot. 
http://pilleko.hu
 

Popsheep
Somogyi Fanni, Somogyi Miklós

        

A Pop Sheep installációs kültéri szobor 24 életnagyságú szemüveges bárányból áll. Több inspirációm is volt a projekt tervezése közben: mint például a bárány számolás és a pop art. Egy stresszes nap után mielőtt épp elaludtam és ’bárányokat számoltam’ arra gondoltam, hogy milyen ‘cool’ lenne ha színes életnagyságú bárányokat tudnék építeni és valóságban kreálnék egy igazi nyájat. Minden bárány epoxy gyantából lenne kiöntve és élénk színekkel lefestve, ami éjszaka foszforeszkál. Ahelyett, hogy elálmosítanák a fesztiválozókat, a nyáj egy energikus és emblamatikus ikon a Szigeten, ami vidám és jópofa hangulatot épít ki maga körül. A bárányok QR kóddal is rendelkeznek ami egy online internetes része lesz a projektnek és igy még nagyobb interaktivitást biztosít a nézőknek. Emellett, a Szitizeneknek lehetősége van megnyerni egy mini bárányt (Kis Bari) egy sorsoláson keresztül, ha egy báránnyal készitett selfie-t feltöltenek egy social media oldalra egy # felirattal. A bárányok jelenléte hozzá járul a Sziget “cool” image-hez és egy vidám interaktív installáció fokozza a Szitizenek felejthetetlen élményét.  

Szerelempavilon
M & F

        

A szerelem pavilon nem csak a szerelmeseket hanem a pihenni vágyókat is magához vonzza. A kellemes hangulatot színes esernyők garantálják, amelyeken az átszűrődő nyári napfény szelíd szivárványként sziporkázik. De amint lemegy a nap, a szerelemé a főszerep, hiszen az egész éjszakán át  fényben úszó  pavilon,  csillagos égboltként ragyog az ott kikapcsolódók számára.

Thinik Inside the boksz
Dkni iroda

        

A Think INSIDE the Box egy olyan pavilon, amelybe kisebb csoportok beülhetnek árnyékba pihenni és beszélgetni. Kívülről kocka formájú, belülről ergonomikusan kialakított barlang-szerű tér fogad. Az épület vízszintes falemezekből épül, ennek köszönhetően egyszerre zárt és transzparens.  A belső térben két pad szerű bővület található. A tér a pavilon tetejére négyzetté szűkül, ahol egy infinite mirror került kialakításra ezzel növelve a tér vizuális méreteit.

Night Visions
UnicornGlow

        

Az alkotásunk koncepciója alapvetően a természet és művészet kapcsolatát hivatott bemutatni. Nyers, megmunkálatlan fával és foszforeszkáló festékkel dolgozunk, az ötletet egy Imagine Dragons album ihlette, fantázianevét is ezután kapta. A festett fatörzsekből készült asztalok és székek különleges élményt nyújtanak naplemente után, mintha az arra tévedt fesztiválozó egy hatalmas vízióba kerülne, ahol a barátaival együtt megpihenhet.

Flower Park
Nívós Társaság

        

A feltöltődés és pihenés legalább olyan fontos minden fesztiválozónak, mint az, hogy végig tudják tombolni a bulik végtelen sokaságát. Koncertek előtt, vagy után, egyedül, vagy párban, megfáradva, vagy erőtől duzzadva mindenki leül egy kicsit. A Flower Park a maga egyszerűségével kifejezi a fesztivál egyik fő üzenetét, és a LOVE felirat találkozási pontként is szolgálhat a szitizeneknek. A tavalyi 10K FLOWER pályázat virágait, amelyek oly kedvesek számunkra, a felirat elkészítéséhez felhasználnánk, illetve a motívumok a virágfotelek alapzatán is megjelennének.

UFO FAMILY
Nívós Társaság

        

Az installáció egy a fesztivál területére zuhant repülő csészealjat és az ezzel utazó UFO családot ábrázol. A család szép lassan már elkezdett alkalmazkodni a környezetéhez. Sátrat vertek, piknikező asztalt szereztek és már az öltözködésükkel is próbáltak beolvadni a fesztivál környezetébe. 

Pet sárkány
Vajda Kreatív Diákcsoport

        

A 15 ezer PET palackból felépített, 25 méter hosszú sárkányunk egyszerre hívja fel a figyelmet az életünket elborító, csak egyszer használatos eszközök tömegére és egyszerre mutatja be azt a kreativitást, amely a magyar diákokban lakozik. Reméljük, egyszerre lesz figyelemfelkeltő és elgondolkodtató az installációnk!

Levelek
Kárpáti Eszter, László Ildikó, Nagy Veronika

        

Leendő ipari termék- és formatervező mérnökök vagyunk Pécsről. Egy közösségteremtő installáció megtervezését tűztük ki magunk elé célként. Idén színes levelekkel szeretnénk megnyerni a fesztiválozók tetszését, melyek árnyékot adnak, pihenőhelyként funkcionálnak egy-egy koncert után és természetesen a fesztivál hangulatát is kellőképp tükrözik. Projektünk a Varázs mező elnevezést kapta, mert reméljük, mindenkit elfog az az érzés egy kicsit, hogy egy mesebeli tájra keveredett. 

Gombák
László Ildikó, Nagy Veronika

        

A tavaly készült Gombák installáció első pályázatunk eredménye. Több km színes műanyag kábelből készült, amit vas vázra fűtünk fel, különböző mintákkal gazdagítva azokat. Fontos volt számunkra az újrahasznosítás, ezért bővel használtunk régi, elszórt kábeleket is, melyek így új életre keltek egy teljesen más szerepben. A Szigetre látogatók a 25 gomba valamelyikére telepedve társaloghatnak, pihenhetnek. A vidám, bohókás installáció nem csak nappal gazdagítja a fesztivál látképét, de éjszaka kivilágítva is megtekinthetők, hogy így is kedvüket lelhessék bennük az emberek. 

Hintanapozóágy
Geiger József

        

Ez a fából készült hintanapozóágy tökéletes baráti beszélgetésekre egy kisfröccs társaságában. A legjobb hely szemhéjpihentetésre és napozásra!

Kötött fröccskert
Fonalgerillák Street-Art Workshop group

        

A Fonalgerillák csoport tagjai már négy éve szépítgetik a főváros különböző pontjait: hol a Deák téren, hol a 49-es villamoson bukkannak fel, fákat öltöztetnek fel, vagy éppen a gyermekvasút egyik kocsiját töltik meg mesés színekkel és mesebeli figurákkal. A Sziget Fesztiválköztársaság állampolgárainak 2014-ben mutatkoztak be.
A kötés-horgolás iránti szenvedély köti össze az egyetemista korosztálytól a nyugdíjasig, a kismamától a nagymamáig, a legkülönfélébb foglalkozású lányokat-asszonyokat. Az Art of Freedom pályázatnak köszönhetően idén újra megcsodálhatjuk munkáikat. A tavalyi installáció elkészítésében tizennyolcan vettek részt, majdnem tíz kilónyi fonalat felhasználva, rengeteg közös-cserfes és magányos-csendes órát eltöltve a fák új ruhájának elkészítésével. Idén még többen, még nagyobb felülettel térnek vissza a Fröccskertbe.

Sárga tengeralattjáró
Nyirán Márton

        

Közel 15éve foglalkozom installációk tervezésével és építésével. Ezeket többnyire újrahasznosított anyagokból szoktam elkészíteni. Fontosnak tartom egy adott feladatnál a talált anyagokból kihozni a maximumot. A jelenlegi pályaműveimnél is erre törekedtem. A Transformer egy kazánház kazánjainak bontásánál keletkezett fémhulladékból jött létre. Ugyanitt volt két használaton kívüli rozsdás gáztartály, amik a tengeralattjáró és a holdjáró alapját képezik. Ezeket például a vastelepek már nem veszik át, mert a szakszerű gáztalanítás és vágás költségesebb mint a vasanyag ára.

Szerelem-fészek
Wahorn Works

        

A “Wahorn Love Nest” (Wahorn Szerelem Fészek), már harmadik éve nyújt menedéket a fesztivál forgatagában megfáradt, vagy egy kis személyes térre vágyó látogatóknak.

Próbababák
Juhász Ivett

        

Sziasztok leendő Szigetelők! Szeretnélek Benneteket arra buzdítani, hogy gyertek, és nézzétek meg az installációmat, amit a Fesztiválra készítettem! A babák szerepe, hogy egyszerre jelképezzék a Szigetre látogató nemzetiségeket, azokat a nációkat, akik nyaranta a legnagyobb számban vannak jelen ezen a híres-neves rendezvényen, és a zenét ami itt ezen a helyen összehozza őket, minket.

Az összetartozás kezei
Barthó Dorottya, Eisenberger Viktória, Herbszt Csilla

        

Gyere és pihenj meg pár percre az Összetartozás kezeinél! Találkozási hely konkrét és átvitt értelemben is: szobrunk a különböző kultúrák egymásra találását szimbolizálja.

Madarak, ruhák, földönkívüliek
Csekő Etelka

        

Madarak: A Sziget Fesztivál olyannyira környezetbarát, hogy nem csak megóvja az élővilágot, de különleges új fajok is felbukkanhatnak a fesztivál ideje alatt, amelyek kifejezetten emiatt az esemény miatt érkeznek hozzánk egzotikus helyekről.
Ruhák: Ebben a tervemben fákat öltöztetek fel a Szigetlakók hagyományos öltözékeibe: farmerbe, zsebes vászonnadrágba, színes bermudanadrágba, miniszoknyába, feliratos pólóba, kockás ingbe, rojtos mellénybe, tarka nyári ruhába. Kiegészítőnek hatalmas ékszereket és tarisznyákat, övtáskákat is készítek.
Földönkívüliek: A Sziget Fesztivál nem csak országszerte népszerű, hanem a világegyetemben is!

Let's Swing
Mattia Paco Rizzi

        

Let's Swing! is an artistic-architectural playful and funny installation conceived by Mattia Paco Rizzi. The concept is very simple. A wooden circle emerges from the ground to create a skeleton of a prehistoric animal and to accommodate so many swings.

Ruhalámpások
Szabó Gergely

        

A lampionjaimmal a Sziget látogatóinak a sokszínűségét szerettem volna kifejezni és hangulatos fesztivál világítást adni a campingek közti utaknak. Remélem mindenkit boldogsággal tölt el esténként ha rápillant.

Mermaid Tea Party
Nagy Zita Zsófia

        

A nevem Nagy Zita Zsófia, és 2012-ben fejeztem be tanulmányaimat a MOME tervezőgrafika szakán. Diplomamunkám témája a gicss volt, amely azóta is személyes és szakmai érdeklődésem középpontjában áll, és formanyelvét előszeretettel használom. Az egyetem elvégzése után art directorként helyezkedtem el a DDB Reklámügynökségnél, ahol jelenleg is dolgozom. 
A Sziget részére készült pályaművem koncepciója egy olyan látványos és játékos hangulatú művészeti installáció létrehozása volt, amely emblematikus figuraként reflektál a fesztivál helyszínének jellegére. Választásom így esett a delfinre, amely nemcsak a köztudatban van jelen a giccs egyik tipikus szimbólumaként, de saját alkotásaimnak is kedvelt szereplője. 
A delfin a giccs időtálló esszenciájaként létezik együtt velünk. Csodálatos és szeretetreméltó lény, aki mindannyiunk szívébe könnyedén belopja magát. A habokból kiugorva bennünket, embereket is összeköt a víz titokzatos világával. Igaz barátunk a való életben és a virtuális térben is, ahol az internetes üdvözlőlapok túlburjánzó óceánjában lubickol, mindörökké boldogan.
Aki a delfint szereti, rossz ember nem lehet. Éppen ezért meggyőződésem, hogy a Sziget közönségét alkotó, jólelkű tömeg is ölelésre tárt karokkal üdvözli majd a fesztivál imázsának részeként.

Pleasure Factory
Szövetség39

        

A projektről: 
A PLEASURE_FACTORY egy egyedi karakterrel bíró gyár. A “klasszikus” fesztivál kellékek könnyűszerkezetes megoldásai mellett egy olyan installáció megteremtését tűztük ki célul, ami jellegében egy nehézipari gyártósorra emlékeztet. Szerkezeteket, nyomócsöveket, konténerek, tartályokat látunk, amik egymáshoz csatlakozva egy működő üzem benyomását keltik. 
Amit gyártunk benne: az ÉLMÉNY maga. Az installáció a fesztiválozás életérzésének vidám gépezete és sűrített makettje. Beszippant, bekebelez, megrág, aztán nevetve kiköp.
 
A gyár működéséről: 
A gyár három műszakban működik. A gyár működését a gyár alkalmazottai felügyelik. A reggeli műszak közös jógával indul. Nappal különböző gyárlátogatási programokat szervezünk, lehetőség van kézműves továbbképzésen való részvételre. Mindeközben a kéményekről színes szappanbuborékok libbenek fel, este pedig spontán zenei élmények formálódnak a szervizudvarban.
 
Az alkotókról:
Az S’39 2004 óta működő alkotócsoport. Elsősorban nagy léptékű, komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. A tervezés tárgya jellemzően kapcsolódik a téralkotás valamely formájához, legyen szó installációról, épületekhez kapcsolódó művészeti tervezésről, tárgytervezésről vagy köztéri művészetről. A csoport állandó tagjaihoz kapcsolódva meghívott művészek, építészek és egyetemi hallgatók dolgoznak egy-egy projekten. A műhely számos újító szellemű rendezvénynek, workshopnak ad helyet. 
 
 

Xylobamboo
Albert Kristóf, Garai Ilka, Hartai Krisztina

        

A Xylobamboo egy interaktív installáció, mely amellett, hogy díszítőelem, kapcsolatteremtő és szórakoztató szerepet is betölt. A Xylobamboo valójában egy xilofon elven működő szobor, a bambusz rudak a kis ütőkkel megszólaltathatóak. Méreténél fogva egyszerre több ember, baráti társaságok játszhatnak rajta együtt.

Halraj
Grünfelder Judit+ Healium dekoration

        

...és akkor 1600 fény-hal suhan el a fejünk felett.Oldódunk a látványban. Halraj Project,fényinstalláció - Grünfelder Judit, iparművész és a Healium dekoration csoport közös alkotása.

Űrkomp 3.0
Hajdu Bence, Hegedűs Andrea, Sokorai Attila, Zsadányi Hajnalka

        

April egyik legjobb partija volt a tavalyi Sziget fesztivál, ezért idén is megérkezett, és magával hozta a barátait is.
2.0-ás járgányukkal az Aréna mellett landoltak, keressétek meg őket!