ZAJ-os CsomóPont

| 2016-07-21

A CsomóPont Egyesület 2014 januárjában az erdélyi Háromszéken alakult meg. A fiatal alapítótagokhoz – építész, építész-grafikus, belsőépítész-formatervező, formatervező-grafikus, fotós, vállalkozó – a későbbiekben formatervező és természetfotós csatlakozott. Az egyesület első, nagyobb rendezvénye és egyben bemutatkozó megmozdulása a NOISE a fesztivál-szerű eseménysorozat, amely terveik szerint elősegíti a térség turisztikai fejlődését.

2016. augusztus 06–14. között kerül megrendezésre a következő CsomóPont/Noise kreatív alkotótábor. A KreaKids Studióval közösen „zajonganak”. „Hiszen ahol zaj van, ott élet van".   Az Erőss Sándor, Gál Zoltán, Hodor Levente, Kovács Apor, Kovács Hunor László, Máthé Zoltán, Deme Tamás, Moldován Zsolt alkotta közösség, a CsomóPont célja: minden évben egy hétig az adott település váljon környékük középpontjává - ezt az építészetben, a designban, a zenében, a divattervezésben, illetve a fotózásban-videózásban jártas szakemberek segítségével szeretnék elérni. Feltérképezik az adott év csomópontjául választott települést (az Európa Kulturális Fővárosa modellt követve minden Kovászna megyei falunak lehetősége nyílik arra, hogy pályázzon a CsomóPont által kiírt „Csomópont” címre) mind kulturális, mind infrastrukturális szempontból. A meghívott képzőművészek felkutatják az adott problémát és igyekeznek rá megoldást találni építmény vagy installáció formájában. A helyszínen merített ihletből olyan alkotásokat hoznak létre, ami gazdagítja a választott település értékeit.

Divattervezőik a településre jellemző hagyományos viseletekkel foglalkoznak, a zenészek, a fotó-videó szakemberek és a többi szakma képviselőivel együttműködve sokrétű anyagot, bemutató műsort állítanak össze, melyből kiállítás, koncert, előadás születik, s ezt Bálványoson, Torján és Kézdivásárhelyen mutatják be. Végül, de nem utolsó sorban fontosnak tartják, hogy maradandó dolgot hagyjanak hátra az év csomópontjának: úgy gondolják a helyi vállalkozók, a helyi termékek ugyanúgy a település vitalitását képviselik, mint a fent említett zaj. Fontos, hogy ezek a termékek megtalálják a piacukat és képesek legyenek megszólítani a célközönségüket. Ehhez a folyamathoz ingyenes arculattervezéssel szeretnének hozzájárulni, elősegítve az érintett brandek fejlődését vagy bizonyos esetekben azok megszületését. 2016-ban egy hétig Bálványos és Torja lesz a megye központja! Táboruk témája a ZAJ lesz. Hiszen ahol zaj van, ott élet van - legyen szó gyerekricsajról, heves vitáról, vagy a haraszt zörrenéseiről az állatok talpa alatt: a zaj az élet megkérdőjelezhetetlen jele. Összességében erősíteni szeretnék a zajt, az életet az adott településen: hátha máshol is észreveszik értékeinket, megpróbálnak bekapcsolódni az életünkbe.

Jelentkezz, légy te is a NOISE csapat tagja!

Fotó: CsomóPont

 

További képek