A bábtervező mesél

| 2016-09-07

Bródy Vera nem mesekönyvet írt – mégis mesés könyv lett a történetekből és bábrajzokból. Bródy Veráról mesélnek a kortársak: Molnár Gál Péter, Láng István és Szilágyi Dezső.

2016. szeptember 30-án, délután 16 órakor kezdődik Bródy Vera A bábtervező mesél című könyvének bemutatója.

Bródy Vera Jászai Mari-díjas magyar báb- és díszlettervezővel, valamint Somorjai Olga szerkesztővel Passuth Krisztina Széchényi-díjas művészettörténész beszélget.

A könyvbemutatón részleteket láthatnak Rozgonyi Zsófia Bródy Veráról készült portréfilmjéből.

Elhangzik Kardos G. György A paraván halad című írása

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 516. Tanácsterem.

 

A könyvben mesél maga az alkotó, arról a több évtizedet felölelő korszakról, melyet az Állami Bábszínházban töltött a tanulóévektől a bábtervezésig.

Élete és pályája második szakaszáról, melyet Franciaországban a bábjáték tanításával, a rendezéssel és könyvek sorával gazdagított.Végül rajzaival és terveivel mesél: illusztrációkkal és a tervezéseiből készült válogatással teszi képszerűvé a mesét. A Bródy-bábvilág varázslatát a ma is műsoron lévő darabok – Misi Mókus vándorúton, Diótörő, A fából faragott királyfi – bizonyítják.

Visszaemlékezése szeretett színházának és a műfajnak állít emléket. A kötet a bábalkotó művész előtt tiszteleg.

Bródy Vera terveit az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára őrzi. A kötet a Móra Könyvkiadó és az Országos Széchényi Könyvtár
közös kiadása.

Bródy Vera terveiről a digitális felvételeket Ackermann Ádám, Karasz Lajos, Kovács-Burda Zita és Néninger Géza (Országos Széchényi Könyvtár) készítette.

A fényképek Bródy Vera magángyűjteményében találhatók, Bródy Vera, Keleti Éva és Korniss Péter felvételei.

 

Szerző: Bródy Vera

Kiadó: Móra Kiadó és az Országos Széchenyi Könyvtár

Kiadás éve: 2016

Oldalszám: 248

Szerkesztette: Somorjai Olga

Záróra - Bródy Vera