Éjszaka a színházban

| 2016-10-05

Kortárs dráma, nyílt próba, felolvasószínház, workshop és táncház: október 7-én színes programkínálattal vár minden érdeklődőt az Éjszaka a színházban programsorozat, amelynek eseményein a nagyváradi Szigligeti Színház mindhárom társulata bemutatkozik.

Az esemény 17 órától az erkélyelőcsarnoban a Daraboló kortárs felolvasószínházi sorozat soron következő előadása nyitja: a Szigligeti Társulat, valamint a Lilliput Társulat művészei, az iskolaprogram diákjaival közösen Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című drámáját adják elő. A szöveg nemrég nyerte el székelyudvarhelyi és nagyváradi színházak által hirdetett drámapályázat debüt-díját. 

 

19 órától a 2016/2017-es évad első nagyszínpadi bemutatójába nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Joël Pommerat, a kortárs európai színjátszás egyik legsokoldalúbb alkotója által írt Az én kis hűtőkamrám című darabot Theodor Cristian Popescu rendezi.

A Lilliput Társulat Barcsa Dániel erdélyi pajzán népmese-gyűjteményéből válogat az alkalomra: 20:30-tól a színház páholyelőcsarnokában Esti mese felnőtteknek címmel felolvasószínházi ester várnak mindenkit.

21:30-tól a Várad Kulturális Folyóirattal által elindított Élő Várad színházi workshopjának performanszára kerül sor a Szigligeti Stúdió fekete termében. A pályakezdő váradi szerzők által írt szövegeket Tasnádi-Sáhy Péter szerkesztő és rendezőhallgató vezetésével négy váradi illetőségű kolozsvári színészhallgató dolgozza fel egy rendhagyó előadás keretében. A workshop témája: az átmenet.

Az esemény zárásaképpen 22 órától táncházba vár mindenkit a Nagyvárad Táncegyüttes. A táncház helyszíne a Szigligeti Stúdió fehér terme.

Az Éjszaka a színházban programjaira a belépés ingyenes. Az esemény napján a színházi jegypénztár 22 óráig tart nyitva.

 

Részletes program

17:00 – Körmöczi-Kriván Péter: Kapufa és öngól.
Helyszín: Szigligeti Színház, erkély előcsarnok
Spectacol de teatru-lectura in lb. maghiara in foaierul de la balcon

19:00 – Joël Pommerat: Az én kis hűtőkamrám. Nyílt próba.
Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem
"Camera mea frigorifica" - repetitie deschisa in Sala Mare

20:30 – Esti mese felnőtteknek
Erdélyi pajzán népmesék a Lilliput Társulat előadásában A meseolvasáshoz csatlakozik Körmöczi-Kriván Péter , a Drámázat Debüt kategóriájának idei nyertese is.
Helyszín: Szigligeti Színház, páholyelőcsarnok
Povesti populare erotice in foaierul de la loji

21:30 – Élő Várad. Drámaprojekt
Helyszín: Szigligeti Stúdió, fekete terem
Workshop de teatru in Studioul Szigligeti

22:00 – Táncház a Nagyvárad Táncegyüttessel
Helyszín: Szigligeti Stúdió, fehér terem
Petrecere cu dansuri si muzica populara in Studioul Szigligeti