Magyar animációs diplomafilm a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a Generation programjában

| 2017-01-13

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim) végzett Lovrity Anna Katalin Filmalap támogatással készült VULKÁNSZIGET című animációs rövidfilmjét meghívta a február 9-én kezdődő 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a Generation programjába.

A Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció egy mágikus szigeten játszódik, ahol a főszereplő fiatal nőstény tigrisnek egy idősebb hím közeledésével kell szembenéznie. „Olyan filmet szerettem volna létrehozni, amelyben a vizualitásnak különösen fontos dramaturgiai szerepe van: a környezet és a táj bemutatása, hangsúlyos jelenléte segíti a nézőt a szimbolikus és asszociatív elemekkel tarkított történet megértésében.” – vallja a film alkotója, Lovrity Anna Katalin.

A Filmalap támogatással készült MOME Anim diplomafilm a 67. Berlinale Generation válogatásába kapott meghívást, az 1978-ban alakított program a vetítésekhez kapcsolódva számos oktatási célú kísérőprogramot, beszélgetéseket is szervez a fiatal közönség számára. A válogatásban bemutatkozó filmek a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyeznek.

A MOME Animról az elmúlt években sorra kerültek ki a világ legjelentősebb filmfesztiváljaira meghívott pályakezdő alkotók. 2016-ban Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjában megosztott harmadik díjat nyert, míg 2014-ben Bucsi Réka Symphony no. 42 című munkáját a Berlinale rövidfilm versenyében mutatták be, később pedig bekerült az Oscar-díj animációs rövidfilm kategóriában a legjobb tíz film közé.

Lovrity Anna Katalin 2016-ban végzett a MOME Anim mesterképzésén Vulkánsziget című diplomafilmjével, jelenleg az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője, amelynek keretében már következő filmtervét készíti elő.
A Vulkánsziget producere Fülöp József, vágója Czakó Judit volt, a világpremier a Berlinálén lesz.

A MOME Anim a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Tevékenysége magába foglalja az animáció BA és MA képzési programokat gondozó egyetemi tanszék működését, ugyanakkor az oktatáson túlmutató tevékenységek határozzák meg munkáját. Ezek sorában jelentős szereppel bír a produkciós tevékenység, a nemzetközi kapcsolatrendszerbe helyezett tehetséggondozás és tartalomfejlesztés, mely egyik kifutása inkubátor felületek létrehozása és működtetése. Mindezeken túl az animációs filmművészet aktuális kérdéseit regionális, történeti vagy egyéb kontextusba helyező kutatási témák gondozása is része a műhelyben folyó munkának.

A Filmalap évente mintegy 70 millió forinttal támogatja felsőoktatási intézményekben, köztük a MOME animáció tanszékén készülő diploma- és vizsgafilmeket 2012 óta. A támogatással a Filmalap célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, továbbá hozzájárulás a szakmai utánpótláshoz.

Filmrészlet itt érhető el.


VULKÁNSZIGET / VOLCANO ISLAND
(2017, MOME Anim diplomafilm, 9 perc, digitális rajzanimáció)

Stáblista

Író/Rendező/Figura- és háttétervező: Lovrity Anna Katalin

Producer:                   Fülöp József
Vágó:                        Czakó Judit
Konzulensek:             Bánóczki Tibor, Farkas Júlia
További konzulensek:  Czakó Judit, Domonyi Rita
Sound Design:            Lukács Péter Benjámin, Kopasz Milán, Fegyverneky Sándor
Zeneszerző:               Szabó Bálint
Kompozitor:               Fegyverneky Sándor
Layout:                      Lovrity Katalin
Animáció:                  Tóth Luca, Koska Zoltán, Erdélyi Judit, Mészáros Bori, Király Krisztián, Korcsok Lili, Kreif Zsuzsanna, Kopasz Milán, Marjai Petra, Tőkés Anna, Szakadát  Maja, Végső Ágota, Bárány Dániel
Színezés:                 Tőkés Anna, Muszka Máté, Szász Enikő, Zétényi Borbála, Hárshegyi Vivien
Gyártásvezető:          Andrasev Nadja, Sipos Orsolya
Kreatív asszisztens:  Farkas Júlia
Támogató:                Magyar Nemzeti Filmalap

 

MOME