A német Wolf Erlbruch kapja az idei Astrid Lindgren-díjat

| 2017-04-04

Wolf Erlbruch német gyerekkönyvíró és illusztrátor kapja idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat, a világ legjelentősebb pénzjutalommal járó gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerését.

"Wolf Erlbruch egzisztenciális kérdéseket tesz elérhetővé és kezelhetővé bármilyen korú olvasója számára. Műveit humor és a mélyen a humanista ideálokban gyökerező melegség jellemzi" - áll a zsűri indoklásában.
Erlbruch elsősorban a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című mesekönyv illusztrátoraként vált ismertté. A mesekönyv Werner Holzwarth írása. "Az illusztráció művészetének mestere, aki tiszteli a hagyományokat, ugyanakkor új ajtókat nyit a kreativitásban. Erlbruch óvatos és előrelátó látnok" - fogalmazott a zsűri. A wuppertali szerző május 29-én Stockholmban veheti át a díjat.Erlbruch karrierje 1985-ben indult a Der Adler, der nicht fliegen wollte (A sas, aki nem akart repülni) című gyerekkönyv illusztrálásával. Saját képeskönyvei között szerepel például az Ente, Tod und Tulpe (Kacsa, halál és tulipán), amely a halál problematikáját segít megismertetni a gyerekkel. Az író-illusztrátor gyakran használ történeteiben állatokat, főként medvéket. Különböző technikákat, például kollázst, ceruzát, krétát és vízfestéket is kombinál alkotásaiban. Saját írásai mellett más szerzők mintegy ötven kötetét illusztrálta. Munkájáért megkapta már a Német Ifjúsági Irodalmi Díj különdíját, és az illusztrátoroknak járó Hans Christian Andersen-díjat is. 2009-ig a wuppertali egyetemen tanított illusztrációt.

A 2002-ben a svéd kormány által alapított és évente odaítélt Astrid Lindgren-emlékdíj a világ legbőkezűbb gyermekirodalmi díja, egyúttal az irodalmi Nobel-díj után - az euró és a svéd korona árfolyamától függően - a világ második vagy harmadik legnagyobb pénzjutalommal, ötmillió svéd koronával (161 millió forint) járó irodalmi díja. Az elismerést tavaly Meg Rosoff brit-amerikai író kapta.

Az idei díjra Csukás Istvánt, Tóth Krisztinát és Lackfi Jánost, valamint a budapesti Mesemúzeumot isjelölte Magyarország. Összesen 60 ország 266 jelöltje versengett az elismerésért.

 

 

Képek:

- Wolf Erlbruch

- Illusztráció a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című kötetből

- Erlbruch egyik leghíresebb kötete a halál témáját feldolgozó Ente, Tod und Tulpe (Kacsa, halál és tulipán)

- Das Weite Theatre Ente, Tod und Tulpe

Video:  a többszörösen díjnyertes Das Weite Theatre Ente, Tod und Tulpe előadása 

(MTI)

További képek