Pattanj lóra, hintalóra!

| 2017-04-25

A szentesi Koszta József Múzeum új időszaki kiállítást rendez „Pattanj lóra, hintalóra!” címmel 2017 tavaszán. A tárlat Ladó Mária és Tóth Ferenc magángyűjtők anyagát mutatja be, amit kiegészítettek helyi hintalovakkal, hintalovas képeslapokkal, fényképekkel és egyéb játékokkal.

Érdekességek a hintalovakról

A hintalovak előzményei az asztalosok által készített talpas bölcsők, a kerekes lovak és a botlovak voltak. Az első hintalovat I. Károly angol-skót király kapta 1610-ben. Az egyszerű formájú, puritán ló gyógyászati segédeszközként funkcionált. A mai napig használják a hintalovat terápiás céllal: jótékony hatással van az idegrendszer és az egyensúlyérzék fejlődésére, valamint nyugtató hatással bír. A hintalovakat a képzőművészetben is megtaláljuk: Philippe Mercier (1689-1760) fiatal lányt és fiút ábrázoló kettős portréján dús sörényű, díszes hintalovat festett meg a 18. század elején. Egy évszázaddal később az angol iskola ismeretlen festőinél is találkozhatunk a faparipákkal. A 20. században Fernando Botero (1932 - ) kolumbiai festő Pedro című festményén figyelhetjük meg a hintalovon lovagoló kisgyermeket. Pablo Picasso (1881-1973) szintén ábrázolta e „játékszert” Claude és kerekes lova című művén 1949-ben.

Néhány különleges hintaló

A legdrágább hintaló Hisahito japán hercegé, ami 24 karátos aranyból készült, Ginza Tanaka tulajdona. A legfélelmetesebb, pengeéles acélból készült hintaló a new yorki Shi Jinsong tulajdona. Magyarországon Szalay Pál Társasutazás című kisplasztikáján ábrázolta azt a hintalovat, amire minden típusú ember egyszerre felfér. A legnagyobb hintaló egy ausztráliai játékgyár reklámja, mely háromszintes kilátóként is funkcionál. Egy német különlegesség pedig a 2012-ben Berlinben felállított mozgó fényhintaló. Érdemes nyitott szemmel járni a világban, hiszen akár köztéri szoborként, vagy éppen kirakatokban kiállítva, máskor karácsonyi dísz, vagy nyaklánc formájában botlunk bele a gyermekkorunkat megidéző hintalovakba.

A május 5-én, 16.30 órakor nyíló tárlat betekintést enged egy csodavilágba, ami a múltat a jelennel köti össze, hiszen egy-két mai darabot ki is próbálhatnak a látogatók!

Helyszín: Koszta József Múzeum - 6600, Szentes Kossuth tér 1.

A kiállítás 2017. június 05-ig látogatható.

 

Képjegyzék: főkép - Jean Vanden Eeckhouldt (1875-1946) The Rocking Horse

1/ Fernando Botero - Pedro

2/ William Smellie Watson  - A boy on a rocking horse in a landscape

3/ Philippe Mercier - Portrait of a young girl seated

4/ Körülöttünk – Ipar-és Tervezőművészet Nemzeti Szalon 2017 a Műcsarnokban

5/ meghívó

 

További képek