A közös munka öröme – bemutató előtt a Szigligeti Társulat

| 2017-10-26

November 5-én mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata Bertolt Brecht és Paul Dessau örök klasszikusát, A kaukázusi krétakört. A nagyszabású produkcióról sajtótájékoztató keretében számoltak be a színház munkatársai, valamint az alkotók.

A sajtótájékoztatót Czvikker Katalin főigazgató nyitotta meg: „Kiemelten fontos számunkra, hogy a társulatok magas szakmai színvonalon dolgozhassanak, ezért nagy öröm számunkra, hogy Anca Bradut ismét köreinkben köszönthetjük”. A főigazgató elmondta: „A nagyváradi származású rendezővel immár csaknem tíz éve dolgozunk együtt, ezalatt az idő alatt pedig négy emlékezetes előadást, köztük a fesztiváldíjas A mi osztályunkat hozták létre közösen”.

„Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy a produkcióban résztvevő színészek emberfeletti munkát végeznek. Színházi munkáim során ritkán tapasztalok olyat, hogy egy társulat művészei ilyen egyenletes teljesítményt nyújtsanak, egy olyan feszített munkatempójú próbafolyamatban, amelyet Brecht szövegének komplexitása megkíván. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy jó kondíciójú, nagy potenciállal rendelkező színészekről van szó, akiket, munkabírásuk és változatos színészi eszköztáruk alapján a legjobb erdélyi társulatok közé sorolhatunk” – nyilatkozta Anca Bradu rendező, majd hozzátette: „Az előadást a kiváló színészi alakítások, és ugyanakkor a Brecht által felvetett téma mélysége is valódi közösségi eseménnyé avatják”.

A témaválasztásról a rendező elmondta: „A kaukázusi krétakör Brecht munkásságának egyik legerőteljesebb alkotása, ennek ellenére nagyon keveset játsszák a színházak, azért, mert első pillantásra nagyon bonyolult darabnak tűnik, és nagy szereposztást igényel. Ennek ellenére a dráma alapvető konfliktusa és tanulsága egyaránt hozzáférhető a nagyközönség számára is. Amint azt egyébként Brecht is elmondja, ez a történet két régi kínai legendából ered, amelyek két, ma is rendkívül aktuális és örökké emberi témát dolgoznak fel: jó fogalmát a gonosz világában, az igazságosság tematikáját, illetve az ember saját identitásának kérdését. A krétakör példázata a régi salamoni bölcsességből ered, amelynek az alapkérdése az, hogy kié a gyerek, amikor két anya vitázik róla: azé az anyáé, aki megszülte, vagy azé az anyáé, aki felnevelte és aki az életét áldozta érte? Ennek az ősi történetnek rendkívül sok aktuális rétege van, hiszen kultúráink közötti sokféleségről, valamint a kegyetlenség és igazságosság örök harcáról beszél”.

Andra Bădulescu Vișniec díszlet- és jelmeztervező kiemelte, hogy a színpadi látvány megalkotásában részben a német expresszionizmust, részben pedig a közel-kelet folklórhagyományát használta inspirációs forrásként. „A darabbeli helyszín, az elképzelt Grúzia akár a mi környezetünk is lehetne, ezt a képzetet erősíti az előadás szimbolikus térhasználata, amelyet a részletgazdag, „színház a színházban”-jellegű jelmezek egészítenek ki”.

Mălina Andrei koreográfus negyedik alkalommal dolgozik együtt a társulattal: „Kivételes lehetőség, amikor az ember ilyen rátermett művészekkel dolgozhat együtt. Az előadásban a szöveg és a mozgás egymással szimbiózisban létezik, az összetett mozgásformák kivitelezésében a színészek olyan koncentrációról és összhangról tettek tanúbizonyságot, amely prózai társulat esetében nem szokványos teljesítmény”.

Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenöt színművésze, valamint meghívott művészek is közreműködnek: Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Csepei Márk m.v., Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kardos M. Róbert Jászai-díjas, Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Körner Anna, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Tasnádi-Sáhy Noémi színművészek, valamint Dombi Dávid, Kurucz Tibor és Marcu Ágnes zenészek.

A bemutató után A kaukázusi krétakört november folyamán még három alkalommal tekintheti meg a közönség: november 18-án, szombaton, 17 órától, november 19-én, vasárnap, 19 órától , illetve november 25-én, szombaton, 17 órától.

Rendező: Anca Bradu

Rendezőasszisztens Kocsis Gyula

Díszlet- és jelmeztervező Andra Bădulescu Vișniec

Koreográfus Mălina Andrei

Zenei vezető Mezei Szilárd

Ügyelő Joó Emília

Súgó Körner Anna

Fotó: Szigligeti Színház, Mohácsi Árpád László

További képek