"Thury 77" - emlékkiállítás Thury Levente születésnapjára

Art Limes | 2018-02-06

„Gondolom és olvasom, hogy a világ mindig elromlik. Aztán mindig a hangyák építik fel az új világokat.”

2018. január 27-én nyílt meg Thury Levente kerámikus emlékkiállítása az Artézi Galériában. Most lenne 77 éves, tíz éve halott. 1971-től több egyéni bemutatkozása volt itthon és külföldön egyaránt, 1968-tól számos csoportos kiállítás szereplője, művei itthoni és nemzetközi közgyűjteményekben is megtekinthetők. Egyedi kerámiaszobrokat, elementáris domborműveket és különleges térelválasztókat készített. Munkáiban megőrizte a kézművesek kötődését a legősibb matériákhoz, a földhöz, agyaghoz, ugyanakkor a dolgok szellemi tartalmai, bonyolult jelentéstartományai foglalkoztatták.
A nyolcvanas évek elejétől központi témájává vált a gólem, a középkori prágai zsidó misztikában életre keltett agyagszobor. Ehhez a Löw rabbi teremtette emberszerű lényhez Thury Leventét saját családjának legendáriuma is hozzá kötötte. Tradíció, mítosz, mágia – agyag és vér keverékéből gyúrt lények az asszír-babilon kultúrából a mai napig szerves tartozékai, kísértő lényei az emberi képzeletnek.

Thury Levente leleménye, hogy nemcsak hatalmas termetük miatt is ijesztő gólem-kolosszusokat alkotott, hanem tenyérnyi, kis méretük ellenére is gigantikus és sokféle alakban, alaktalanságban megjelenő agyagszörnyeket teremtett. Ezek az emblematikus figurák a mai fenyegető, dühöngő emberellenes megnyilvánulásokat idézik meg.
 
"Thury Levente keramikus volt, pályája a 60-as években indult, amikor a kerámia műfaja és az iparművészet egyéb területei felértékelődtek a politika által sokkal inkább kontrollált képzőművészeti műfajokkal szemben. Nagyobb murális munkái óvodákba, otthonokba, egészségügyi intézményekbe kerültek, örömöt, érdekes színfoltot jelentettek a napok egymás utáni szürkeségében. Színes mázakat használt, de ami kulcsot jelenthet e munkáknál számunkra, az a tárgyak játékossága és személyes varázsa, a személyesítésük..." (Szilágyi Gábor művészettörténész)
 
A „Thury77” címet viselő kiállítás február 15-ig látogatható az Artézi Galériában (Budapest, Kunigunda útja 18, 1037) .
Fotó: Artézi Galéria

További képek